Oproep: help de Antiliaanse groene leguaan te beschermen

De Antiliaanse groene leguaan neemt in aantallen af, onder meer op het Caribisch Nederlands eiland Sint Eustatius (Statia). Landecoloog Hannah Madden heeft een crowdfundingsactie opgezet voor meer hulp bij het beschermen van deze diersoort. "Bescherming van deze soort zal een groot succes voor het eiland zijn."

Help protect Iguana delicatissima

The numbers of the Iguana delicatissima are declining, as is the case on the Dutch Caribbean island of Sint Eustatius (Statia). Terrestrial ecologist Hannah Madden started a crowdfunding to try to help protect this animal. "Conservation of the species will be a huge success story for the island."

Wild Statia

Het gratis eboek ‘Wild Statia’ beschrijft de unieke en ongelooflijk mooie natuur op Statia, geschreven door biologen Hannah Madden en Mark Yokoyama. Voor het eboek werden onderzoeken gedaan die mogelijk tot de ontdekking van een nieuwe soort leidt: een soapberry-kever. Gespecialiseerde wetenschappers wereldwijd onderzoeken nu of het inderdaad een nog niet bekende diersoort is.

Wild Statia (English)

The free ebook ‘Wild Statia’ shows unique and incredible aspects of the wildlife on Statia. Naturalists Hannah Madden and Mark Yokoyama wrote the book. For the ebook several researches are conducted, with the discovery of a possibly new species: a soapberry bug. Specialized scientists worldwide are further investigating this particular bug.

Toekomst roodsnavel-keerkringvogel op Saba en Statia onder druk

De roodsnavelkeerkringvogel is een ware vlieger, met een vleugelspanwijdte van een meter. De witte vogels, met hun lange staart, zijn niet te missen op de Nederlands Caribische eilanden Saba en Sint Eustatius (Statia). Natuurorganisaties Stenapa (op Statia) en Saba Conservation Foundation houden de vogels met monitoring in de gaten. Ratten en katten zijn de grootste vijanden.

Papegaaivissen kunnen Caribisch koraal redden

De teruggang van het aantal algenetende vissen is de belangrijkste oorzaak voor koraalrifverlies in het Caribisch gebied. Door het verdwijnen van deze vissen, waaronder papegaaivissen, raken koraalriffen overwoekerd met algen, en sterven ze af. Zonder betere bescherming van de riffen en tegengaan van overbevissing dreigt het Caribische koraal over twintig jaar grotendeels te zijn verdwenen.

Betere bescherming koraal Caribisch Nederland

Voor zes natuurprojecten op Bonaire, Sint Eustatius en Saba stelt staatssecretaris Sharon Dijksma € 7,5 miljoen beschikbaar. De projecten versterken niet alleen de natuur, maar dragen ook bij aan versterking van de landbouw, toerisme of lokaal ondernemerschap.

Nederlandse Antillen komen uit Stille Oceaan

De Nederlandse Antillen zijn in de laatste 130 jaar tussen de Amerikaanse continenten door van de Stille Oceaan naar de Atlantische Oceaan gereisd. In een visuele reconstructie laten masterstudent Lydian Boschman en haar begeleider dr. Douwe van Hinsbergen van de Universiteit van Utrecht zien.

Nieuwe vaatplant op Statia ontdekt

Op het Caribisch Nederlands eiland Sint Eustatius - Statia - is een nieuwe plant ontdekt. De plant, Gonolobus aloiensis, is nog niet eerder beschreven. Het is een endemische plant voor het eiland: het komt alleen op Statia voor. De plant werd tijdens lopende studies naar vaatplanten op het eiland ontdekt.

Herbebossing Klein Bonaire en Klein Curaçao groot succes

De herbebossingsprojecten op Klein Bonaire en Klein Curaçao zijn een groot succes. De geherintro-duceerde planten en bomen doen het goed op het eilanden en planten zich voort. Op Klein Bonaire zijn weer grote exemplaren van fruitdragende bomen gevonden, die een voedselbron kunnen vormen voor vogels die in jaren niet meer op het eiland zijn gezien.

Geiten en ezels verwoestend voor natuur Bonaire

Ze grazen alles weg wat los en vast zit. Hoog tijd om voor eens en altijd een oplossing te vinden voor de vrij rondlopende en grazende geiten en ezels op Bonaire. Donkey Sanctuary en het bestuur van Bonaire werken aan een overeenkomst.

Wat is de natuur op Statia en Saba waard?

De economische waarde van de natuur op St. Eustatius en Saba is het onderwerp van twee nieuwe studies binnen TEEB NL. Hierbij gaat het om hoe mensen de natuur gebruiken en hoe de natuur voor opbrengsten zorgt.

Extra geld voor natuur Caribisch Nederland

De eilanden Saba, St. Eustatius en Bonaire krijgen van de overheid 7,5 miljoen euro extra voor het opknappen van achterstallig onderhoud van de natuur. Het Natuurbeleidsplan Caribisch Nederland 2013-2017 moet richting geven aan een gedegen beheer en duurzaam gebruik van de eilandnatuur.

Natuur Bonaire ruim 100 miljoen per jaar waard

Bonaire is rijk. Een nieuw onderzoek laat zien dat de natuur jaarlijks 105 miljoen dollar waard is. Alleen al daarom moet er alles gedaan worden om de natuur te behouden. Het onderzoek maakt deel uit van de Economics of Ecosystems and Biodiversity Netherlands (TEEB NL) studie.

Steun in rug voor eilandnatuur

Flamingo's, groene zeeschildpadden, fregatvogels, lora's en kwetsbare ecosystemen als het nevelwoud op Saba krijgen een steun in de rug. De Nationale Postcode Loterij verlengt de samenwerking met de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) met vijf jaar.

Zeevogel-atlas geeft hotspots weer

Een nieuwe wereldatlas laat meer dan 3000 gebieden zien die belangrijk zijn voor zeevogels. De gratis online atlas kan helpen bij het bepalen van beschermde gebieden of gebieden waar juist economische activiteiten zoals windmolens of gas- en olie-activiteiten worden toegestaan.

Snelle afname Caribische koraalriffen

Koraalriffen in het Caribisch gebied produceren tot 70% minder calciumcarbonaat dan in het verre verleden, volgens nieuw internationaal onderzoek. Calciumcarbonaat is de hoofdbouwstof van kalkskeletten van koraalrif; het is daarmee essentieel voor behoud en groei van het rif.

Biodiversiteit op Bonaire, Saba en St. Eustatius

Dit themanummer van Change Magazine gaat over Bonaire, Saba en St. Eustatius, die sinds 10-10-2010 Nederlandse gemeenten zijn. De uitgave gaat in op de ongekend rijke natuur van de eilanden en op gevolgen van de nieuwe status voor bewoners, economie en ecologie.