Klimaatplannen EU gevaarlijk ontoereikend

12 december 2008

Europese plannen om de temperatuur wereldwijd binnen veilige marges te houden, zijn gevaarlijk ontoereikend. Dat zegt ontwikkelingsorganisatie ICCO tijdens de lancering van de campagne ´Countdown to Copenhagen´ vandaag in Poznan.

Europa zegt de wereldwijde temperatuurstijging onder de 2 graden te willen houden. Om dat te bereiken zou de binnenlandse uitstoot van CO2 moeten afnemen met minstens 40 procent in 2020. Maar als alle rijke landen ter wereld handelen volgens de bestaande Europese plannen, zal de temperatuur wereldwijd stijgen met maar liefst 3 graden Celcius in 2100. Dat blijkt uit een rapport dat deze week verscheen in het kader van de campagne ´Countdown to Copenhagen´.

Wetenschappers voorspellen dat een wereldwijde temperatuurstijging van meer dan 2 graden Celcius het klimaatsysteem vergaand zal ontregelen. In het bijzonder de armen zullen het zwaar te verduren krijgen, zij die nu al wonen in landen die het meest te lijden hebben onder klimaatverandering door overstromingen, droogtes en woestijnvorming.

Het maatregelenpakket van de EU zou dus juist versterkt moeten worden, niet afgezwakt, vindt ICCO. Ook zou Europa de kosten moeten betalen van een soortgelijke uitstootvermindering in ontwikkelingslanden.

In december 2009 komen wereldleiders in Kopenhagen bij elkaar om de spreken over klimaatverandering. In de Deense hoofdstad moet de opvolger van het Kyoto verdrag van 1997 door 193 wereldleiders worden ondertekend. In Poznan worden nu keuzes gemaakt waarover in Kopenhagen moet worden beslist.

´Countdown to Copenhagen´ is een campagne van acht oecumenische organisaties in Europa. Daarmee wijzen zij politici erop dat geen tijd te verliezen is: dit is het moment om te komen tot een fair en rechtvaardig klimaatverdrag, waarin ook de belangen van mensen in ontwikkelingslanden worden meegenomen.

ICCO roept mensen in Nederland vanaf vandaag op de Klimaatbelofte te tekenen op www.fairclimate.nl. De klimaatbeloften helpen ICCO om haar boodschap van een fair klimaat kracht bij te zetten richting politici