Duurzame ontwikkeling Suriname

persbericht stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) 

Onder de felle zon bond ze haar haren vast en werd de panji met een grote zwaai om de heupen gedrapeerd. De prachtige kleuren en Saramacaanse patronen waren duidelijk zichtbaar. Dit en veel meer gebeurde op 29 en 30 mei jl. tijdens het tweedaagse congres Duurzame ontwikkeling Suriname. Een congres, dat door de stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) werd georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse en Surinaamse Regering, het Surinaamse en het Nederlandse bedrijfsleven en NGO’s uit beide landen.

Het belang van het thema duurzame ontwikkeling in Suriname werd breed gedragen. De Surinaamse ministers van Arbeid Transport en Milieu Joyce Amarello, Handel en Industrie Clifford Marica en Planning en Ontwikkelingssamenwerking Rick van Ravenswaay waren onder andere betrokken bij de organisatie van het congres. Vanuit Nederlandse zijde namen Ruud Lubbers, Frank Heemskerk (Economische Zaken), Jacqueline Cramer (VROM) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) aan het congres deel op grond van videoboodschappen. De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Tanya van Gool, was ook aanwezig.

Hoogwaardigheidsbekleders die de volgende doelen van het congres kracht bij wilden zetten:

1. het agenderen van het thema duurzame ontwikkeling in Suriname
2. het creëren van awareness voor duurzame ontwikkeling in de Surinaamse samenleving (door o.a. publiciteit te genereren)
3. het bekendmaken van de activiteiten van de stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) aan Surinaamse overheidsbedrijven en aan het Surinaamse bedrijfsleven en het bekendmaken van de werkwijze van de stichting.

Gezien de huidige situatie in Suriname geen overbodige luxe; immers er wordt kwik achter gelaten in de rivieren bij de winning van goud en er vindt massale houtkap plaats. De economie in Suriname is groeiende en deze ontwikkeling dient zich voort te zetten met behoud van het milieu en met behoud van kennis en ervaring in Suriname. Tevens moeten de Surinamers zelf kunnen meedelen in de opbrengsten van de economische ontwikkeling. Derhalve was het fascinerend om tijdens het congres te horen dat de focus zich weer dient te gaan richten op producten uit Suriname, veelal duurzaam geproduceerd. Waarom concentraten te drinken uit de omringende landen, terwijl Suriname zelf heerlijk fruit voortbrengt waarmee sappen en stropen op een duurzame wijze kunnen worden geproduceerd? En wat te denken van een grootschaliger productie van die prachtige panji’s? Het staat in elk geval leuker dan de zoveelste spijkerbroek…

Het congres stond uiteraard niet op zichzelf. Het betekende het startsein voor de opbouw van een Nederlands-Surinaams netwerk van 300 ondernemers die kennis en ervaring gaan uitwisselen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Zie voor meer informatie http://www.stdons.nl.

Dr. Joyce Sylvester
Directeur Stichting d'ONS