Benoeming bijzonder hoogleraar Integrale Stikstofproblematiek

PERSBERICHT

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft Jan Willem Erisman per 1 mei benoemd tot bijzonder hoogleraar Integrale Stikstofproblematiek. Erisman is unitmanager Biomassa, Kolen en Milieuonderzoek van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). De leerstoel is onderdeel van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen. Het doel is om kennis en modellen te ontwikkelen voor een beter begrip van de stikstofcyclus in relatie tot de koolstofcyclus en deze te gebruiken voor het verminderen van de milieubelasting door verbeterd stikstofmanagement.

De afdeling Hydrologie en Geomilieuwetenschappen van het Instituut voor Aardwetenschappen van de VU heeft als doel het bestuderen, analyseren en voorspellen van de effecten van menselijke invloeden (b.v. veranderend landgebruik) en klimaat op hydrologische, hydrochemische, hydrometeorologische en biogeochemische en ecologische processen. ECN heeft een zeer goede samenwerking met de VU. De raakvlakken tussen ECN en de VU op het gebied van Milieuonderzoek, de koolstofcyclus en Klimaatverandering zijn groot en de stikstofproblematiek vult het werk bij de VU goed aan. De ECN-unit Biomassa, Kolen & Milieuonderzoek is één van de expert groepen op het gebied van de milieueffecten van stikstof. Door het ontwikkelen van duurzame energie en tweede generatie technologie voor bio-energie en biobrandstoffen draagt ECN bij aan het terugdringen van fossiele brandstoffen en de uitstoot van stikstofoxiden en de vermindering van kunstmestgebruik (stikstof is de basis voor kunstmest) in de toekomst.

De huidige maatschappij is meer en meer afhankelijk van een stikstofgebaseerde economie door een groeiende wereldbevolking, veranderende diëten en het gebruik van biobrandstoffen. Een van de eerste dingen die moeten gebeuren is het voeren van een goed stikstofmanagement, waardoor de efficiëntie van het gebruik sterk toeneemt. Zo zou voedsel minder vlees moeten bevatten. Voor wat betreft de biobrandstoffen moeten gewassen worden geteeld die een laag kunstmestgebruik hebben. De verwachting is dat het kunstmestgebruik de komende honderd jaar bijna verdubbelt als er onvoldoende maatregelen worden getroffen.

De leerstoel zal deze problemen in dit complexe veld gaan adresseren. De nadruk voor de kennisontwikkeling zal liggen op de biosfeer – atmosfeer uitwisseling van stikstof, de interactie met de koolstofcyclus en de ontwikkeling van kennis en instrumenten voor stikstofmanagement strategieën. Hiervoor zullen gedetailleerde processtudies nodig zijn en de vertaling van de kennis in integrale modellen. Het onderzoekprogramma wordt in samenwerking en ten behoeve van de toepassing bij ECN uitgevoerd in de brede context van Aardwetenschappen.

Informatie voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

ECN Persvoorlichter Florentine de Maar

Telefoon: 0224 – 564050, email: demaar@ecn.nl


Change Magazine is niet verantwoordelijk voor de inhoud van persberichten