Aanpak verdroging natuurterreinen

In Zuidoost-Friesland liggen verschillende kleine natuurterreinen te midden van landbouwgrond. Terreintjes met een verscheidenheid aan dieren en planten, maar die last hebben van verdroging. Een belangrijke oorzaak van deze verdroging is landbouwactiviteit. Ontwatering en versnelde afwatering van omliggende landbouwgronden zorgen ervoor dat de natuurwaarden van deze natuurterreinen afnemen. Staatsbosbeheer heeft daarom samen met LTO Noord en Wetterskip Fryslân in vijf van deze gebieden een pilot project uitgevoerd om de natuurkwaliteit te verbeteren. Uniek in het project is de samenwerking die gezocht is tussen de betrokken partijen. Hierdoor is een win-win situatie ontstaan. Meer biodiversiteit op de proeflocaties én betere landbouw voor de aangrenzende gronden. Vergelijkbare inzet in Limburg, op regionale schaal, laat zien dat de werkwijze ook in grote projecten succesvol is.

Symposium
Tijdens het symposium ‘Natuur, landbouw en verdroging: een grensgeval’, zette Ernst Oosterveld, ecoloog bij bureau Altenburg en Wymenga, uiteen hoe de samenwerking met de omgeving heeft bijgedragen om de verdroging tegen te gaan en de biodiversiteit in deze proefterreinen te vergroten. De heer de Vries, particulier beheerder van een van de terreinen, en de heer Bergsma, aangrenzend landbouwer, gaven aan tevreden te zijn met de genomen maatregelen. Juist het intensief betrekken van omliggende agrariërs en terreineigenaren bij de uitvoering van dit project heeft ervoor gezorgd dat 90% van de maatregelen is uitgevoerd. De excursie naar een van de locaties bevestigde dit beeld.

Kleine versus grote terreinen
In de middag werd de verbreding gelegd naar grote terreinen. Frans Verdonschot, projectleider bij Waterschap Peel en Maasvallei, opende met een toelichting op het project Nieuw Limburgs Peil: een aanpak met kansen. Ook hier kwam naar voren dat samenwerking met omliggende agrariërs en terreinbeheerders een van de belangrijkste schakels is in het proces. Tijdens de twee aansluitende werksessies werd duidelijk dat het tegengaan van verdroging maatwerk is. Geen enkel terrein is hetzelfde en je hebt telkens te maken met andere omgevingssituaties. Alleen door het actief betrekken van de directe omgeving van de terreinen is het mogelijk om draagvlak te creëren voor de te nemen maatregelen.

Verbreding
De overheid heeft de ambitie om in 2010 het totaal aan verdroogde natuurterreinen met 40% terug te dringen. Het proefproject in Zuidoost-Friesland en het project Nieuw Limburgs Peil laten zien dat een werkwijze, waarbij intensieve samenwerking en goede communicatie met de betrokken partijen een aanpak biedt die landelijk in kleine en grote terreinen kan worden toegepast, om zo de ambitie van de overheid te halen. Goede communicatie en afstemming met de omgeving zijn daarbij de sleutel.

www.noordtij.nl