Time to act!

Door Suzanne Maas

Al 4 dagen ben ik op de klimaatconferentie van de VN in het Poolse Poznan en ondertussen ben ik ieder besef van tijd kwijt. De hele stad is in de ban van de conferentie: overal op straat zie je aanplakbiljetten voor de COP14, wordt actie gevoerd, snellen onderhandelaars gehaast voorbij en worden interviews gegeven en afgenomen.

Als FairClimate ambassadeur doe ik verslag via een dagelijks klimaatjournaal om de achtergronden en sfeer te laten zien. Onze eerste dag in Poznan begon meteen goed: we belandden midden in de klimaatdemonstratie op World Climate Action Day! Gehuld in Countdown to Copenhagen klokpakken vroegen we aandacht voor de korte tijd die nog rest tot de conferentie in Kopenhagen in december 2009 en de noodzaak om nu in actie te komen voor een sterk en eerlijk klimaatverdrag.

Een aantal dagen verder blijkt dat daar wel meer voor nodig is dan een grote demonstratie. De onderhandelingen verlopen moeizaam. Europas leidersrol brokkelt langzaam af door de tegenwerking van premiers Merkel (Duitsland) en Tusk (Polen) in het opstellen van het EU klimaat- en energiepakket. De VS doet geen beloftes met een nieuwe president in aantocht. Landen als Canada en Australie verschuilen zich achter grote spelers als de EU en VS en zeggen geen toezeggingen te kunnen doen als het vanuit deze partijen stil blijft. Een heuse catch-22.

Gelukkig horen we ook positieve verhalen. Maandag spraken we met de delegatie van Congo (die uit welgeteld 2 leden bestaat). Ondanks hun beperkte omvang proberen ze zoveel mogelijk te maken van hun tijd op deze conferentie. Daarnaast worden delegaties van landen als Congo bijgestaan door de vele jongeren die op de conferentie aanwezig zijn. Marcie Smith (22) is een van deze jongeren. Toen zij op een bijeenkomst sprak met Tosi Mpanu van de Congolese delegatie over hun ondervertegenwoordiging besloot zij Tosi uit de brand te helpen. Nu ondersteunt ze Tosi met het schrijven van stukken, bezoeken van meetings en het bijhouden van het nieuws.

Ook voor ons werd het weer tijd om in actie te komen. Gisteren waren we aanwezig op een demonstratie in Warschau, tegenover het presidentieel gebouw waar Tusk en Merkel overleg hadden. Want ondanks de drukte en commotie, weet ik het heel zeker: it is time to act!

Bekijk Suzanne Maas in klokpak in Warschau: Klimaatjournaal 3

Meer informatie: www.countdowntocopenhagen.com / www.fairclimate.nl

11 december 2008