Klimaatturbulentie

Door Baud Schoenmaeckers, hoofdredacteur (redactie@changemagazine.nl)

Het is zover. Niet geheel zonder trots meld ik de geboorte van multimedium Change Magazine. De papieren versie bestaat al sinds 2005. Maar de combinatie met de site is nieuw. En ja, multimedium is een contradictio in terminis! Multi is veel, medium één. Met Change Magazine - één naam voor twee media - gaan we het veelkoppige monster dat klimaatprobleem heet op betrouwbare wijze neerzetten, uitpluizen, begrijpelijk maken. Betrouwbaar want gebaseerd op Nederlandse kennis. Onderzoeken (ook degene die niet de voorpaginas halen) toetsen we aan beleid, leggen we voor aan bedrijven, laten we kritisch beoordelen door NGOs. Korte artikelen op de site, vier keer per jaar een mooi en inhoudelijk stevig themanummer van papier. Het begin is er.

Misschien ambitieus, maar we willen het platform worden waar klimaatkennis en maatschappij elkaar (meer, intensiever, beter) ontmoeten en meer voor elkaar gaan betekenen. Een platform waarop de klimaatdiscussie gevoerd wordt door serieuze partijen uit de samenleving. Dit verdient het onderwerp heeft het zelfs nodig. Maar ook verdient de kennis die we in Nederland hebben dit. Ik communiceer al over klimaatkennis sinds 1996 en ik weet het zeker: er kan meer gedaan worden met de kennis die in Nederland aanwezig is - zeker nu iedereen (eindelijk) doorheeft dat de urgentie groot is. En zeker nu iedereen er bovenop springt´ met alle halve waarheden en niet haalbare klimaatoplossingsbeloften van dien. 
We hebben veel plannen en ideeën in deze schone taak te voorzien - de Engelstalige versie staat al in de steigers maar dat is voor straks. Nu eerst Change Magazine uitbouwen tot ijkpunt en platform. Misschien ook wel rustpunt in de hevige klimaatturbulentie die sinds Al Gore de Nederlandse (en ook Europese) samenleving beheerst.

Dat ik er trots op ben, komt omdat het idee jaren geleden is geboren. Het vervolgens een grillige weg heeft afgelegd om te komen waar het nu is. Ik ben blij dat we dit met een geweldig team van enthousiaste mensen voor elkaar hebben gekregen, met veel steun uit verschillende hoeken waarvoor dank. Nu willen we verder met meer mensen en seriéuze partijen. Ik hoop dat u het initiatief waardeert, dat u er iets mee kan en dat u ons voedt, bekritiseert, tipt. Graag we staan nog aan het begin en open voor suggesties.

26 augustus 2008