Cogen Projects wint Energie Innovatieprijs 2010

Cogen Projects heeft dinsdag 12 oktober de Energie Innovatieprijs 2010 gewonnen. De prijs werd op de eerste dag van de Energievakbeurs 2010 overhandigd aan Jan Grift, partner bij Cogen Projects. De Energie Innovatieprijs wordt jaarlijks toegekend door Energiegids.nl en F&B aan innovaties op energiegebied die een bijzondere bijdrage leveren aan energiebesparing en vernieuwing.

Persbericht Cogen Projects

Tribronsysteem

"Met deze technologie is een energieneutrale wijk mogelijk tegen concurrerende kosten."

Cogen Projects ontvangt de prijs voor het Tribronsysteem. Dit concept is een radicale vernieuwing op het gebied van warmte/koude-opslag (WKO). In plaats van gebruik te maken van een koude en een lauwwarme bron voor ondergrondse energieopslag, zijn er in het tribronsysteem drie opslagbronnen: een koude bron, een lauwe bron én een warme bron. Door deze extra bron toe te voegen, kan water vanuit de bodemopslag direct worden gebruikt voor verwarming van huizen en bedrijven en is naverwarming met warmtepomp overbodig. Met dit concept wordt dan ook fors op energie bespaard. De warmte en koude voor de voeding van de bronnen wordt geleverd door een arbsorptiekoelmachine in combinatie met een WKK. Het systeem produceert daarmee tegelijkertijd koude, warmte en elektriciteit. De elektriciteitsproductie is ruimschoots voldoende om het eigen verbruik van de pompen en regelingen te dekken. Netto wordt zodoende elektriciteit geëxporteerd. In combinatie met een beperkt oppervlak aan PV-panelen kan een hele woonwijk op deze wijze volledig duurzaam worden. Bij gebruik van een WKK op biogas is zo eenvoudig een energieneutrale energievoorziening te realiseren.

Vele mogelijkheden

Vanuit de markt is reeds veel interesse getoond voor het nieuwe concept. Voornaamste obstakel is de regelgeving voor toepassing van relatief hoge temperaturen (40°C) in de bodem. Er lopen verschillende proefprojecten om de effecten van HT-opslag te bekijken. Naar verwachting zal het aantal mogelijkheden voor toepassing van het tribronsysteem binnenkort toenemen. "Met deze technologie is een energieneutrale wijk mogelijk tegen concurrerende kosten," aldus Jan Grift. "Hopelijk zal het tribronconcept bij kunnen dragen aan een versnelling in de verduurzaming van woon- en werkgebieden." Daarnaast is dit systeem ook goed toe te passen in de glastuinbouw.

Meer informatie: Cogenprojects.nl

13 oktober 2010