persbericht

1,3 miljoen euro voor projecten voor mensenrechten en duurzame energie

Zeven maatschappelijke organisaties in Nederland ontvangen van de ASN Bank samen 1,3 miljoen euro. De bank stelt het geld namens haar klanten uit eigen middelen beschikbaar aan duurzame projecten van deze organisaties.

De ASN Bank heeft in 2010 onderzoek gedaan onder klanten naar wat zij verwachten van de bank van de toekomst. Daaruit kwamen vier thema's naar voren die zij het belangrijkste vonden als bestemming voor hun (spaar)geld: duurzame energie, eerlijke handel, tegen kinderarbeid en tegen wapenindustrie. De gesteunde zeven projecten vallen binnen deze duurzame themas.

Maatschappelijke partners

De ASN Bank heeft voor elk thema partnerschappen gesloten met twee maatschappelijke organisaties. Het gaat om Solidaridad en Oxfam Novib (eerlijke handel), Cordaid en Plan (tegen kinderarbeid), War Child en Amnesty International (tegen wapenindustrie) en Natuur & Milieu (duurzame energie). De tweede partner bij het thema duurzame energie wordt binnenkort bekendgemaakt.

Klanten van de bank kunnen hun voorkeur voor een of meer themas aangeven als zij een spaarrekening Ideaalsparen afsluiten of een creditcard aanvragen. Die themas ondersteunt de bank namens hen. De projecten kregen in 2011 daardoor elk tussen 182.000 en 190.000 euro.

Idealen

"Wij vinden het belangrijk om de idealen van onze klanten een plek te geven", aldus Jeroen Jansen, directeur van de ASN Bank. "Dat sluit aan bij onze missie om de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen. Sinds onze oprichting zijn wij al betrokken bij mensen en organisaties die actief zijn voor kwesties als oorlog en vrede, mensenrechten en discriminatie, internationale economische verhoudingen en het milieu. Onze partners zijn daar expert in. Door onze krachten te bundelen met die van hen én van onze klanten, bereiken we sneller en beter de gezamenlijke doelen."

Jeugdsparen

De ASN Bank geeft niet alleen financiële bijdragen aan haar themapartners, maar ook aan vier kinderprojecten van Cordaid Kinderstem en Cordaid Memisa. Voor elke nieuwe rekening ASN Jeugdsparen maakt de bank tien euro over aan Cordaid. Daarnaast ontvangt deze organisatie elk jaar een percentage op basis van de totale inleg op deze spaarrekening. Deze bijdrage komt uit de eigen middelen van de ASN Bank. Voor 2011 gaat het om een bedrag van 315.000 euro. Met dit bedrag worden kinderprojecten ondersteund in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen, India en de Filippijnen.

De samenwerking van Cordaid met de ASN Bank bestaat sinds 2002. Op basis van ASN Jeugdsparen heeft Cordaid sinds 2002 in totaal ruim 1,4 miljoen euro ontvangen.

07 maart 2012