Onderzoek waddengebied blijft nodig

Zorg dat wetenschap op het podium komt en blijft. "We kunnen de schoonheid van het waddengebied winnen, maar net zo makkelijk weer verliezen" was de hoofdboodschap van Wouter van Dieren, keynotespeaker tijdens het symposium van de Waddenacademie midden december.

Door de redactie

Het tweedaagse symposium, georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, focuste op onderzoek in het hele waddengebied, van Nederland via Duitsland naar Denemarken. Meer dan 160 wetenschappers, beleidsmakers, managers en andere belanghebbenden zaten in een volle zaal in het Post Plaza in Leeuwarden.

Van Dieren roept op tot overeenstemming, want alleen op die manier is er een rooskleurige toekomst voor het gebied. Onenigheden zorgen voor een grijze toekomst. "De rooskleurige toekomst is er een met een stabiel voedselweb, met voldoende vis en schaaldieren, met vogels aan de top van het weg, de schoonheid van de eilanden behouden, een bloeiende economie en veilige duinen en dijken", zegt hij. "Maar de grijze toekomst is lelijk, leeg en vies. Met kolencentrales, exotische soorten die de natuurlijke flora en fauna onder druk zetten, vervuiling door microplastics en verdwijnende zandbanken."

Waddenbarometer

John Dagevos, van Telos en Frasier University, presenteerde de Waddenbarometer. De barometer moet de staat van het waddengebied laten zien, alle informatie in een overzichtelijke, beknopte manier weergegeven. Op dit moment is er alleen nog een prototype van de barometer, een start van een blijvend gaand proces. "De Waddenbarometer wil geen boodschap leveren, maar een proces voor een debat faciliteren", zegt Dagevos. In de herfst van 2015 verwacht hij en het team een meer definitieve versie te hebben. Wat al wel vast te stellen is: de CO2- en stikstof-emissies zijn nog te hoog en delen van het water zijn vervuild. Op het vasteland ligt de kwaliteit van leven onder druk, zoals scholen die moeten sluiten door een tekort aan leerlingen. Maar, geeft Dagevos aan, bij sommige onderwerpen mist informatie of is deze niet voor handen.

Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging gaf een voorproef van een nieuwe film over het Waddengebied, à la De Nieuwe Wildernis, dat op een groot applaus van de zaal kon rekenen. De film komt in 2015 uit.

Presentaties en video online

Van het tweedaagse symposium heeft de Waddenacademie alle presentaties opgenomen. Deze video's, alsook pdf-bestanden van de presentaties, zijn op de website van de Waddenacademie te downloaden.

20 januari 2015