Noordzeekust: van dagje strand tot bescherming van Nederland

De Kust- en Zeegids 2013-2014 geeft tips en inspiratie voor vakantie, uitjes en evenementen, natuur beleven en werken aan de kust en zee in Nederland. In de gids staat een special van het Deltaprogramma, met veel aandacht voor zand als versterker van de Nederlandse kust.

Door de redactie

Zo vertelt Dorian van Rijsselberghe, Olympisch kampioen windsurfen, in de gids over zijn passie voor wind- en kitesurfen op een schone zee. De gids geeft verder onder meer een top 20 van groene/duurzame vakantiebestemmingen in Europa en diverse uitjes en evenementen aan de Nederlandse kust komen aan bod.

De gids is tijdens het Kustweekdebat in Zuid-Holland, een debat over een veilige en aantrekkelijk kust, gepresenteerd. Emmy Bolsius, directeur van het deelprogramma Kust van het Deltaprogramma, overhandigde tijdens het kustweekdebat in Zuid-Holland de gids aan Wim Kuijken, deltacommissaris, Marnix Norder, wethouder Den Haag, Han Weber, gedeputeerde provincie Zuid-Holland, Jos Wienen, burgemeester van Katwijk, en Hans Pluckel, Hoogheemraad van Rijnland.

Kustversterking: belangrijke rol voor zand

In de gids zit een special van het Deltaprogramma over de bescherming tegen hoogwater en zorg voor voldoende water, voor nu en in de toekomst. Wim Kuijken legt het belang van het Deltaprogramma erin uit: "In het Deltaprogramma proberen we een volgende ramp te voorkomen. We zijn in Nederland veilig, maar kwetsbaar. Daarom moet er altijd gewerkt worden aan onze delta."

Zand speelt een belangrijke rol bij de versterking van de kust. Het Deltaprogramma kijkt ook naar vernieuwende manieren om de kust veilig te houden, onder andere bij het project de Zandmotor bij de kust van Hoek van Holland. Met de gids biedt Vereniging Kust & Zee een podium aan organisaties en partijen die zich inzetten om de Nederlandse kust en zee een veilige, natuurlijke, duurzame en leefbare plek te laten zijn. Meer over de gids op www.kustenzee.nl. De kust- en zeegids is ook online te lezen.

03 juni 2013