Gletsjers in Colombia smelten snel

Gletsjers in Colombia smelten zo snel dat in de afgelopen 30 jaar de helft van de gletsjers is verdwenen door stijgende temperaturen. Dat schrijft het Colombia Institute of Hydrology, Meteorology and Environmental Studies (IDEAM) in een rapport.
  
 

Door Daniëlle van Gils

"In de afgelopen 30 jaar is 57% van de gletsjers gesmolten door klimaatverandering. Als deze trend doorgaat, verwachten we dat er over ongeveer 30 jaar geen met sneeuw bedekte bergen in het land zullen zijn," vertelt Ricardo Lozano, directeur van IDEAM. Het rapport keek naar de terugval van gletsjers in Colombia sinds 1850. Het schrijft dat het land tussen de 3% en 5% van het gletsjer-oppervlak per jaar verliest.

Zoetwatervoorziening

In het Colombiaanse gedeelte van het Andesgebergte heeft de terugval van gletsjers nu al invloed op de lokale watervoorziening. Net als de Alpen doen de gletsjers in het Andesgebied dienst als wateropslag: ze slaan zoetwater op en laten dat vrij als de gletsjer smelt. Dat voedt de rivieren, die op hun beurt een waterbron voor de landbouw en drinkwater voor de inwoners in het achterland vormen. Sommige landbouwgemeenschappen in Colombia zijn geheel afhankelijk van het water dat van oorsprong van de gletsjers vandaan komt.

Alleen al in het nationaal park El Cocuy, in het noordoosten van Colombia, leven zon 3.500 inwoners die afhankelijk zijn van het smeltwater van de gletsjers in het gebied, schat IDEAM. De "Parámos", alpine graslanden op de bergen, doen dienst als een reusachtige spons. Ze trekken het smeltwater van de gletsjers aan, slaan het op en laten het in de loop van de tijd weer los. Maar als de gletsjers verkleinen, wordt ook de stroom van smeltwater minder en onregelmatiger, waardoor het gebied minder vocht krijgt en kan uitdrogen.

Volgens IDEAM is ongeveer 25% van de Colombianen afhankelijk van waterbronnen van dit soort Parámos. Ook elders in het Andesgebergte is de terugval van gletsjers een kritiek punt geworden. In het gehele gebied zijn miljoenen mensen in hun dagelijkse watervoorziening afhankelijk van het smeltwater van de gletsjers.