Klimaat: grote zorgen wereldwijd

Klimaatverandering blijft een van de grootste zorgen van de bevolking wereldwijd, naast stabiliteit van de economie en terrorisme. Dat laat een jaarlijkse klimaatenquête van de Britse bank HSBC zien, gehouden in vijftien landen [1].

 

Door Daniëlle van Gils

Azië is de regio met de meeste zorgen om klimaatverandering volgens de vierde editie van de Climate Confidence Monitor [2]. In China geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat klimaatverandering, en de strijd ertegen, een van hun grootste zorgen is. In de VS geldt dit voor 20% van de ondervraagden en in Groot-Brittannië voor slechts 16% van de respondenten.

In vergelijking met Groot-Brittannië en de VS doen Chinezen ook meer in de strijd tegen klimaatverandering: 64% van de respondenten gaf aan dat ze aanzienlijke inspanningen leveren, tegen 23% in Groot-Brittannië en 20% in de VS. De inspanningen gaan voornamelijk om recycling van huishoudelijk afval, verminderen van verwarming en airconditioning en energiebesparing in huis.

Climate business opportunities

"Veel van de directe invloed [van klimaatverandering] zal in opkomende economieën worden gevoeld, omdat zij het meeste risico lopen op concreet gevaar van bijvoorbeeld zeespiegelstijging, stromen, droogtes en veranderingen in regenpatronen en rivierstromen", vertelt econoom Lord Nicholas Stern, voorzitter van het Grantham Research Institute on Climate Change and Environment.

Vooral landen met opkomende economieën lijken veel vertrouwen te hebben in climate business opportunities: meer dan de helft van de ondervraagden in Brazilië, India, China en in Maleisië gelooft dat de strijd tegen klimaatverandering hun land economische bloei en werkgelegenheid biedt. In ontwikkelde landen, zoals Frankrijk, Groot-Brittannië of de VS is dat ongeveer een derde van de respondenten.

Noten
[1] De ondervraagden kwamen uit Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hong Kong, India, Japan, Maleisië, Mexico, Singapore, Vietnam en de VS.

[2] Noot van de redactie: daarbij moet worden opgemerkt dat er in het onderzoek geen ondervraagden uit Afrikaanse landen zaten.

10 november 2010

Via AFP, onderzoek van HSBC

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Zoekwoorden: klimaatenquête, climate business opportunities