Groene apps

Voor de iPhone en smartphones zijn tegenwoordig diverse applicaties te vinden. Change Magazine selecteert 10 (gratis) iPhone apps op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering.

Door Daniëlle van Gils

Nederlandse apps

Brandstofwijzer van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit

Vorig jaar lanceerde het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvdM) de Brandstofwijzer: een hulpmiddel bij het tanken van brandstof in het buitenland. Hoe heten de verschillende brandstoffen in de andere landen van de Europese Unie? De wijzer geeft de namen weer voor Euro 95, Superplus (98), E85, Diesel, LPG, CNG (aardgas), B100 en B30. Verder geeft de app korte informatie over de verschillende brandstoffen en over groene brandstoffen in het algemeen. Via een locatiewijzer is met de ingebouwde GPS-functie ook een lijst op te vragen van benzinestations waar de gekozen brandstof aanwezig is.
Download via iTunes; de Brandstofwijzer is ook online te raadplegen op www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl

Een handige aanvulling op deze brandstofwijzer vormt de Oplaadpaler-zoeker van de Vereniging DOET (Dutch Organisation for Electronic Transport). Zo is het mogelijk om ook met een elektrische auto snel brandstof te vinden.
Download via iTunes; een kaart met alle oplaadpalen is online te raadplegen op www.oplaadpalen.nl

Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal

De afvalscheidingswijzer zet in op juiste scheiding van afval, om daarmee grondstoffen en energie te besparen. De app maakt het mogelijk eenvoudig op te zoeken in welke bak een bepaald soort afval hoort. Ook geeft het een overzicht van trefwoorden, de verschillende soorten afval en in welke bak die moeten.
Download via iTunes; de afvalscheidingswijzer is ook online te raadplegen op www.afvalscheidingswijzer.nl

  

  
  

Bespaarcheck van Oxxio

Energiebedrijf Oxxio heeft in samenwerking met Milieu Centraal een app gemaakt om energie te besparen. De checks zijn opgedeeld in acht categorieën: verwarmen, douchen, verlichten, wassen, keuken, electronica en koelen. Elke check is te doorlopen, met informatie waarom het energie bespaart en hoeveel euro per jaar het op de energierekening scheelt. De app is speels gemaakt: bij elke check zijn de stappen te doorlopen door op het scherm te toetsen, waarna een volgende illustratie met uitleg verschijnt. Ook is met de app te checken of de tips daadwerkelijk stroom besparen door bij het onderdeel verbruik het per week te meten.
Download via iTunes

Viswijzer van Stichting De Noordzee

Een lekker visje komen in de supermarkt of op de markt maar even kwijt of het een verantwoorde keuze is? De viswijzer app laat zien of een vis, schaal- of schelpdier duurzaam gekweekt of gevangen is. Elke soort is voorzien van een label, varierend van msc-keurmerk (blauw label) en verantwoord (groen label) naar onverantwoord (rood). Voor gebruik in de praktijk moet de vishandelaar echter wel weten waar de vis vandaan komt: albacore tonijn uit het NO van de stille oceaan heeft een groen label; albacore tonijn uit tropische en subtropische water wereldwijd heeft een rood label.
Download via iTunes; de Viswijzer is ook online te raadplegen op www.goedevis.nl

Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal

De groente- en fruitkalender geeft per maand weer wat de groente en fruitsoorten van de maand zijn. Daarbij worden de groente- en fruitsoorten gelabeld met energielabels zoals we die van autos en huizen kennen. Een energielabel wordt toegekend aan de hand van bepaalde criteria, waaronder de hoeveelheid broeikasgas die bij de productie vrijkomt en het gebruik van kunstmest. Zo is kiezen voor klimaatvriendelijke groenten en fruit het hele jaar door mogelijk.
Download via iTunes; de Groente- en fruitkalender is ook online te raadplegen op groentefruit.milieucentraal.nl

  
  

ANWB zuinig rijden

Deze app van de ANWB gaat in op zuinig rijden, met meer dan alleen de theorie. Per tankbeurt kan de gebruiker data invoeren, over de kilometerstand, getankte liters, soort brandstof, literprijs en bijzondere omstandigheden, zoals het gebruik met winterbanden. Aan de hand van meerdere tankbeurten maakt de app grafieken over het verbruik aaan brandstof. En dat is een mooie, praktische aanvulling op de theorie van Het Nieuwe Rijden
Download op iTunes

  

  

Verwachte app

SuperWijzer van Varkens in Nood, waarbij over een groot aantal producten in de categorieën vers vlees, vleeswaren, vleesvervangers, eieren en zuivel in de supermarkt informatie kan worden opgezocht over dierenwelzijn, milieu, klimaat en voedselveiligheid. Lancering eind oktober. Meer informatie bij Varkens in Noord

Engelse apps

Skeptical Science

Getting skelptical about global warming skepticism, een app waarin allerlei skeptische argumenten op een rij zijn gezet, zijn ontkracht door wetenschappelijk achtergrond te bieden waaruit anders blijkt. Varierend van er is geen klimaatverandering tot aan het is te duur en het ligt niet aan mensen. Deze app hoort bij de geprezen Amerikaanse website Skeptical Science waar wetenschapper John Cook wetenschappelijke, peer-reviewed literatuur inzichtelijk maakt, met teksten, en links naar grafieken, papers en andere bronnen.
Download via iTunes

  

Arctic Watch van NOAA

Een kleine, maar interessante app waarbij data van NOAA laat zien waar er ijs in het arctisch gebied is. Een grafiek laat de ijsmassa zien van 1981 tot nu, en een kaart laat de ijsbedekking zien.
Download via iTunes

  

  

  

  
   

20 oktober 2011