Wereld Water Dag

De wereld leert van Nederland om hoofd boven water te houden

Het palm-eiland bij Dubai, de verbeterde dijken bij New Orleans (VS) en de waterzuiveringsinstallaties in Australië hebben één ding gemeen: ze profiteren van Nederlandse kennis, opgedaan in onze eeuwenlange zoektocht naar droge voeten.

Door Daniëlle van Gils

Deze dinsdag is het Wereld Water Dag, met dit jaar als thema "Water for cities: responding to the urban challenge". De dag is na de klimaattop in 1992 in Rio de Janeiro ingesteld, om de aandacht te vestigen op waterproblematiek.

"Nederland strijdt al eeuwen tegen deze natuurlijke vijand - water", vertelt Hanneke Heeres, Unie van Waterschappen, aan AFP. Met het 900-jarig bestaan is de Unie van Waterschappen het oudste Nederlandse overheidsorgaan. "En met de mondiale opwarming van de aarde, en een stijgende zeespiegel, is de wereld steeds meer en meer geïnteresseerd in Nederlandse kennis."

Van het beeld van Hansje met zijn vinger in de dijk komen we in Nederland ogenschijnlijk niet meer af - en misschien ook wel met goede reden: het laagste punt in Nederland ligt 6,76 meter onder de zeespiegel. In totaal ligt 26% van ons land onder de zeespiegel. "Al 10 eeuwen geleden maakten Hollanders hoge terpen waarop ze hun huizen bouwden, veilig buiten bereik van het water", vertelt Bert Groothuizen, Van Oord, aan AFP. "De technologie verbeterde, en ze ontwierpen machines zoals baggerboten." Nederland heeft 2000 bedrijven op het gebied van water, met in totaal 80.000 werknemers.

De Nederlandse kennis op het gebied van water gaat verder dan alleen Europa, en wordt ook gebruikt in Afrika, Azië en het Amerikaans continent. Nederlandse experts hielpen mee om stormvloedkeringen te bouwen in St. Petersburg en Venetië, om Jakarta bestendiger tegen overstromingen te maken, en adviseerden over klimaatadaptatie-plannen voor de Malediven en de Mekong Delta in Zuidoost-Azië. Zo zijn er Dutch Dialogues, een uitgebreide interactie tussen Nederlandse ingenieurs, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, bodemkundigen en hun collega's in het buitenland.

Heeres: "De Verenigde Staten raakten geïnteresseerd in onze expertise na de orkaan Katrina", die in 2005 in New Orleans bijna 1500 mensen doodde. "In New Orleans hebben we dijken verbeterd, om ze steviger, hoger en groter te maken", voegt Matthijs van Ledden, Royal Haskoning, toe.
  

Om Nederlandse kennis van bepaalde gebieden op de kaart te zetten, heeft het kabinet negen teams ingesteld. Het Topteam Water is daar één van. "Nederland wordt internationaal gezien als voorloper op het gebied van waterinnovatie en watertechnologie. Dit Topteam zet zich in om dit te versterken en verder uit te bouwen. Zodat we ons blijven onderscheiden op het gebied van water en onze expertise kunnen delen met de wereld", vertelt staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) bij een bezoek aan het Topteam Water.

Christine Boomsma, Netherlands Water Partnership (NWP): "De Verenigde Staten hebben Silicon Valley [een hightech-industriegebied in California, red], wij willen Water Valley zijn."

Bronnen
World learns from Dutch to keep head above water
Atsma brengt bezoek aan Topteam Water

Foto's: Fred Fokkelman en Palmer W. Cook

22 maart 2011

Dit artikel van Change Magazine is door onze eigen redactie vervaardigd. Het is vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Zoekwoorden: wereld water dag, waterkennis, Katrina, New Orleans, Hans Brinker