Overheid en markt bundelen krachten voor een klimaatbestendig Nederland

Op het Festival Ruimtelijke Adaptatie kwamen ruim 100 partijen uit de private en publieke sector eind oktober bijeen. Het festival is een initiatief van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (voorheen Nieuwbouw & Herstructurering). Doel: een algemene intentieverklaring ruimtelijke adaptatie. Daarin geven partijen aan een samenwerking aan te gaan om ervoor te zorgen dat Nederland in 2050 klimaatbestendig is.

Door de redactie

Samen oplossen en kennis delen

De gevolgen van klimaatverandering zijn afgelopen jaren steeds beter te zien, vooral in het stedelijk gebied. Overstromingen, een toenemende kans op hevige neerslag en extreme hitte en droogte vormen een bedreiging. Een goede kwaliteit van de leefomgeving is een basisvoorwaarde voor goed functionerende steden. Daarom is het belangrijk om zowel binnen- als buitendijks en zowel op regionaal als lokaal niveau samen te kijken naar oplossingen om Nederland te laten aanpassen aan het veranderende klimaat. De Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie stimuleert daarvoor een goede samenwerking tussen verschillende partijen.

Tijdens het festival is er de kennisportaal www.ruimtelijkeadaptatie.nl gelanceerd. Op deze website zijn veel actuele data, methodieken en voorbeelden van klimaatadaptatie te vinden. “Op deze website is kennis uit veel nationale en international onderzoek gebundeld en toegankelijk gemaakt”, zegt Pier Vellinga, hoogleraar klimaatwetenschap en voorzitter Kennis voor Klimaat. “Daarnaast zijn er tientallen voorbeelden te vinden van de wijze waarop overheden en marktpartijen hiermee aan de slag gaan. Het kennisplatform is feitelijk een grote encyclopedie over klimaatverandering, die tegelijkertijd heel laagdrempelig is: alle beschikbare informatie is voor iedereen toegankelijk.”

Peilstok

Naast dat er plannen voor de toekomst zijn gemaakt, is er ook aandacht voor al lopende en bijna afgeronde projecten die Nederland tegen klimaatverandering moeten beschermen. Voor deze projecten is er een prijs: de Peilstok. Tijdens de nationale manifestatie ‘Hitte in de delta’ eind november reikt Pier Vellinga deze uit. Hans Tijl, directeur Ruimtelijke Ontwikkeling bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu lichtte op het Festival Ruimtelijke Adaptatie de prijs toe: “[Dit] laat zien dat we niet bij nul beginnen. We zijn al volop bezig met waterrobuust en klimaatbestendig inrichten.”

28 oktober 2014

Bron: Festival Ruimtelijke Adaptatie en persbericht Ministerie van Infrastructuur en Milieu