Klimaatadaptatie in het Parijs van de toekomst

Bedenk hoe Parijs er in 2100 uit kan zien, als de thermometer gemiddeld 2°C hoger aangeeft dan nu. Ter gelegenheid van de 3e editie van "des Journées parisiennes de l'énergie et du climat" hebben twee jonge architecten van het bureau "Et Alors", Yannick Gourvil en Cécile Leroux, aan die uitdaging gehoor gegeven. De vruchten van hun werk? Twintig ansichtkaarten, die een veranderde hoofdstad laten zien, een hoofdstad die zich aan klimaat-verandering aanpast. De ansichtkaarten vormsen de tentoonstelling "+2°C Paris sinvente", in Parc de Bercy, in het zuidoosten van de binnenstad Parijs.

Door Daniëlle van Gils

"We hebben de optimistische scenarios van het IPCC gevolgd, scenario's die een mondiale opwarming van 2°C voorzien. Daarop hebben we geanticipeerd hoe de stad van morgen zich kan aan passen aan en profiteren van het klimaatprobleem", legt Gourvil uit. In het heruitgevonden Parijs wordt de Seine een populaire plek om te wonen, zijn de daken toegankelijk gemaakt, woningen aangepast en krijgen Parijzenaars de kans om op de fiets de straten van de auto's terug te winnen. Een droomvisie voor de stad.

De Seine


De Seine, die 12km lang de stad doorloopt, vormt een aanzienlijk en strategisch potentieel voor de stedelijke aanpassing aan een veranderd klimaat: ze doet van nature mee aan verkoeling van het stedelijke leven en ze staat aan de basis van schone vervoermiddelen om Parijs te doorkruizen. De exploitatie van de waterkracht vormt een duurzame energiebron en de ontwikkeling van haar oevers brengt de stad weer in verbinding met het water, waarbij nieuwe stedelijke activiteiten ontstaan.

De daken van Parijs in het 7e arrondissement
(Eiffeltoren en omgeving)


De daken van Parijs, meestal gemaakt van zink of leisteen en slecht geïsoleerd, zijn echte ovens in de zomer en ijspaleizen in de winter. Ze worden vervangen door groene dakbedekking en tuinen op verschillende niveaus. Deze vernieuwing van daken zorgt voor een nieuwe laag van de stad, en nieuwe stedelijke activiteiten die zich buiten afspelen.

De fiets wint terrein van de auto op de Périphérique


De Péripherique, 35 km lang, wordt een park met meerdere mogelijkheden, waarbij nieuwe vervoermiddelen zijn geïntegreerd en die Parijs samenbrengt met zijn buitenwijken.

21 december 2010

Bron: Et Alors, via Ecologie blog Le Monde en Paris.fr

Zoekwoorden: klimaatadaptatie, 2 graden celcius, aanpassingmogelijkheden, Parijs