Roder kleurende wereldkaarten

In een video-animatie brengt NASA de opwarming van de aarde in beeld met de afwijking van temperatuur per jaar tussen 1880 en nu. Ook 2012 is in het rijtje van de 10 warmste jaren sinds 1880 beland.

Door Daniëlle van Gils

NASA heeft de video bijgewerkt en de kaart van 2012 toegevoegd. De kleuren zijn de afwijking van de temperatuur in dat jaar vergeleken met de gemiddelde temperatuur tussen 1951 en 1980. Blauw is kouder, wit is ongeveer gelijk en rood is warmer. Sinds 1880 is de gemiddelde wereldtemperatuur met 0,8 graden gestegen, volgens analyse van NASA.

Wetenschappers van NASA benadrukken dat weerpatronen en de gemiddelde temperatuur per jaar wisselen; elk opvolgend jaar zal niet perse warmer zijn dan het jaar daarvoor. Aan de hand van de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer verwachten de wetenschappers dat elk decennia en elke 30-jaartermijn wel warmer zal zijn dan eenzelfde periode daarvoor.

"Een jaar meer met cijfers zegt op zichzelf niets," vertelt klimaatwetenschapper Gavin Schmidt van NASA's onderdeel Goddard Institute for Space Studies (GISS), bij NASA. "Wat wel belangrijk is, is dat dit decennium warmer is dan het vorige decennium, en dat dit vorige decennium weer warmer was dan het decennium daarvoor. De aarde warmt op."

De temperatuuranalyse van NASA/GISS komt van weerdata van meer dan 1.000 weerstations wereldwijd, satelliet-observaties van de oppervlakte-temperatuur van de zee en metingen van onderzoeksstations op de zuidpool. Deze metingen zijn een van de meerdere, wereldwijde temperatuuranalyses; ook het Met Office Hadley Centrum in Groot-Brittannië en NOAA (Oceanic and Atmospheric Administration) uit de VS houden temperatuurmetingen bij. Deze organisaties gebruiken allemaal iets verschillende methodes, maar de stijgende trend in hun grafieken komt sterk overeen.