"Postcards from the future"

Voor een tentoonstelling in the Museum of London hebben illustratoren 14 ansichtkaarten van Londen in de toekomst gemaakt. Daarbij hebben ze toekomstbeelden gemaakt met gevolgen van klimaatverandering, voedselschaarste, zeespiegelstijging en hoe Londen zich daaraan aanpast.

Door Daniëlle van Gils


Overstroming van de Theems
 
Illustratoren Robert Graves en Didier Madoc-Jones van GMJ hebben foto's van bekende plekken uit Londen digitaal bewerkt. Zo is onder meer Parliament Square te zien als rijstveld, kan er op de Theems worden geschaatst, is Buckingham Palace omringd met sloppenwijken, of is het zo warm dat tradities als 'the Horse Guards Parade' veranderen naar 'Camel Guards Parade'.

De ansichtkaarten lijken net gewone kaartjes uit Londen. "We hebben bewust gekozen voor standaardplaatjes van ansichtkaarten uit Londen, plaatsen die we allemaal kennen", laten de illustratoren op hun website weten.


Rijstvelden op Parliament Square
 
"Zelfs wij waren verrast door de manier waarop het verhaal van een foto zich ontvouwde als de scène zich ontwikkelde. Elke foto is uitgegroeid tot een mini-soap-opera, levend, kleurrijk, dramatisch, met triomf en tegenspoed als onze stad verandert en Londenaren er alles aan moeten doen zich aan te passen."

Ze maakten al eerder 'Postcards from the future', in reactie op de G8-top in Japan in 2008. Met de ansichtkaarten wilden ze de gevolgen van klimaatverandering 'levend' maken. "Er was veel discussie in de media over klimaatverandering, ook over gissingen over de invloed ervan. Maar voor ons voelde het niet werkelijk aan, werkend en wonend in een drukke stedelijke omgeving. Er waren geen beelden die duidelijk maakten wat de impact zou kunnen zijn."


Klimaatvluchtelingen bij Buckingham Palace
 
De tentoonstelling "London Futures" in the Museum of London duurt van 1 oktober 2010 tot 6 maart 2011. De ansichtkaarten zijn ook online te bestellen in the Museum of London shop voor £8.

26 oktober 2010

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u zonder kosten in de brievenbus.

Zoekwoorden: overstroming, sloppenwijken, Londen, G8