Obama wil $ 1 miljard voor klimaatadaptatie

De Amerikaanse president Barack Obama wil een fonds van $ 1 miljard (zo'n € 730 miljoen) voor klimaatadaptatie-maatregelen in het land. Dat gaf hij aan tijdens een bezoek in de landbouwregio van Californië, die door grote droogte wordt geteisterd.

Door Daniëlle van Gils

  
Obama bracht een bezoek aan de landbouwregio in Californië om noodhulp voor rampen in het gebied aan te kondigen. Deze noodhulp is nodig, omdat Californië droger wordt en de hoeveelheid sneeuw op de bergen – waarop de bevolking voor hun watervoorziening vertrouwt – achteruit gaat. Terwijl hij daar was, vertelde hij ook over zijn visie over de $1 miljard voor klimaatadaptatie. Het is niet zeker of de droogte die nu meer dan 90% van de staat Californië in zijn greep houdt, rechtstreeks gelinkt kan worden aan klimaatveranderingen. Veranderende omstandigheden in de Pacifische Oceaan en andere natuurlijke schommelingen kunnen namelijk ook de oorzaak zijn. Toch laten klimaatmodellen wel zien dat dit soort extreme droogtes door de opwarming van de aarde vaker voorkomen.

De korte-termijn-noodhulp zoals Obama die aankondigde, is inclusief $ 100 miljoen om de boeren in Californië te helpen bij het verlies van vee; $ 60 miljoen voedselhulp voor getroffen Californische gezinnen; en $ 15 miljoen om boeren in Californië en een aantal andere staten te helpen efficiënter met water om te gaan.

Obama gaf daarbij aan dat hij op de lange termijn een "klimaatbestendigheidsfonds" wil oprichten. Volgens de factsheet van het Witte Huis over de plannen van Obama zal dit fonds $ 1 miljard bedragen en is bestemd om "de verwachte gevolgen van klimaatverandering beter te begrijpen". Ook zal het lokale klimaatadaptatie stimuleren en klimaatbestendige technologie en infrastructuur financieren.

Het fonds zal onderdeel zijn van Obama's budget voor 2015, die volgende maand uitkomt. De vooruitzichten voor het fonds zijn echter onzeker in het Amerikaanse Congres met merendeel Republikeinen. Zij zijn grotendeels van mening dat klimaatverandering niet door menselijk handelen komt en dat de uitstoot van broeikasgassen niet hoeft worden teruggedrongen. Volgens het Witte Huis blijft Obama zich toch in zetten voor klimaatadaptatie.