Kopenhagen binnenste buiten

Het Energy Research Center of the Netherlands (ECN) verslaat de klimaattop in Kopenhagen (COP15) vanuit het oogpunt van de onafhankelijke wetenschapper. De nadruk ligt daarbij niet op het in de media dominante politieke steekspel, maar op de zaken die spelen op de achtergrond.

ECN heeft daarom een website opgezet 'over wat zich afspeelt op de werkvloer van COP15 in Kopenhagen'. Behalve commentaar op alles wat zich achter de schermen afspeelt, zijn er ook factsheets te vinden voor wie meer wil weten over de wetenschappelijke achtergronden in de discussies en onderhandelingen over het klimaat.

Een woordvoerder van ECN over dit initiatief: "De klimaatonderhandelingen zullen op de voorgrond een politiek steekspel zijn tussen de delegaties van diverse landen. Maar meer op de achtergrond gebeuren dingen, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van energietechnologie. Daarover wil ECN berichten."

ECN zal vanuit deskundigheid en haar onafhankelijke positie commentaar leveren. ECN-deskundigen laten hun licht schijnen op de vele plannen die er zijn om de sterke klimaatverandering het hoofd te bieden. Woordvoerder Florentine de Maar: "Dat doen onze deskundigen niet vanuit een politieke overtuiging, maar vanuit het oogpunt van de onafhankelijke wetenschapper die feiten en meetresultaten rangschikt en met elkaar in verband brengt." ECN baseert zich bij het samenstellen van de informatie op haar eigen kennisbank van feiten en meetresultaten. Op de ECN-website komen alle acht thema's die ook te vinden zijn op de website van de COP15 aan bod. Achter de themaknoppen, van zonnestroom tot biomassa en energie-efficiency, verschijnt telkens nieuwe feitelijke informatie, die is toegespitst op wat er speelt in het debat.

Klik hier om naar de website van ECN over de COP15 vanuit wetenschappelijk perspectief te gaan.

ECN ontwikkelt hoogwaardige kennis en technologie voor de overgang naar een duurzame energiehuishouding en brengt die naar de markt. Speerpunten zijn energiebesparing, duurzame energie en een efficiënt en schoon gebruik van fossiele brandstoffen. Dat betekent onderzoek naar de toepassing van duurzame energie, energiebesparing en een schoon gebruik van fossiele brandstoffen.

07 december 2009

Lees meer over adaptatie in het nummer Climate Adaptation in Europe. U kunt dit nummer nabestellen.

Domein: Klimaatonderzoek