Klimaatverandering bedreigt Olympische Winterspelen

De Olympische Winterspelen van Sotsji 2014 zijn net afgelopen. Hele succesvolle spelen voor het Nederlandse team, maar hoeveel kansen krijgen we nog om dit mooie succes te evenaren? Het klimaat warmt op en het voortbestaan van de Winterspelen lijkt te worden bedreigd.

Door Malou ten Have

De Olympische Winterspelen van Sotsji heeft Nederland 24 medailles opgebracht, een record aantal sinds het begin van de Winterspelen in 1924. Het succes voor de Nederlandse ploeg lijkt te groeien, maar tegelijkertijd bedreigt klimaatverandering het voortbestaan van de Olympische Winterspelen. De Universiteit van Waterloo (Canada) en het Management Center Innsbruck hebben samen onderzoek gedaan naar de toekomst van de Olympische Winterspelen. Een van hun conclusies is dat aan het einde van deze eeuw nog maar 6 van de voormalige 19 Olympische Winterspelen locaties koud genoeg zijn om gastheer te kunnen zijn van de spelen.

Olympische Spelen onder een veranderend klimaat

Het klimaat warmt op, dus ook de gemiddelde februari-temperaturen stijgen flink. Nu al is de gemiddelde februari-temperatuur op Winterspelen locaties gemiddeld 7,8 graden Celcius (zie afbeelding). Op het moment kunnen alle voormalige 19 Winterspelen locaties nog gastheer zijn. Tegen 2050 zullen echter nog maar 10 van deze locaties geschikt zijn als klimaatverwachtingen juist blijken. De meest recente locaties, Vancouver en Sotsji, zijn dan al te warm. Hierna neemt dit aantal nog verder af tot nog maar 6 van de locaties geschikt zouden zijn voor de Winterspelen in het jaar 2080. "Het wordt lastig om de diverse onderdelen nog uitsluitend op natuurlijk ijs en sneeuw uit te voeren zoals in de eerste decennia van de Olympische Winterspelen het geval was," vertelt Robert Steiger van het Management Center Inssbruck bij Waterloo Stories

Technologie als redmiddel

Aangezien Sotsji een zowel bergachtig als Mediterraan klimaat heeft, is er veel geïnvesteerd zodat de spelen ook met warmer weer konden doorgaan. Zo waren er meer dan 500 sneeuwmachines aanwezig om de pistes van sneeuw te voorzien, en lag er 453 duizend kubieke meter sneeuw van afgelopen winter opgeslagen. We zouden ons dus met behulp van technologieën kunnen voorbereiden op een warmer klimaat.

Tijdens de Olympische Zomerspelen 2008 in China is het weer zelfs actief beïnvloed. De Chinezen wilden op hun Olympische locatie namelijk geen regen. Ze bestrooiden daarom de wolken met vrieskernen, dit zorgde ervoor dat de wolken volledig uitregenden voordat ze de Olympische locatie zouden bereiken. Hiervoor werden 7.000 stuks aan luchtafweergeschut ingezet.

Toch blijken er ook grenzen te zitten aan wat de technologie voor de Winterspelen kan betekenen. "Ondanks de technologische vooruitgang zijn er grenzen over wat huidige weer risico management strategieën aankunnen," zegt wetenschapper Scott Daniel van de Universiteit van Waterloo bij Waterloo Stories. "Tegen het midden van deze eeuw zullen deze grenzen worden overschreden in sommige voormalige gastheerlocaties van de Olympische Winterspelen."

Wist u dat

  • ... de kosten van de Winterspelen in Sotsji € 37 miljard zijn? Ter vergelijking: de Zomerspelen in Londen twee jaar geleden kostten maar €10 miljard.
  • ... de Winterspelen in Sotsji naar schatting 360.000 ton CO2 hebben uitgestoten? (sochi2014.com) (Dit omvat onder andere de bouw en het reizen van atleten)
  • ... er sinds maart 2013 volgens Rusland 500.000 ton CO2 is gecompenseerd door energie efficiënte technologieën toe te passen in infrastructuur, industrie en landbouw? (sochi2014.com)
  • ... de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City de eerste klimaatneutrale spelen waren?
  • ... Nederland de Olympische Zomerspelen van 2028 wilt binnenhalen? En dat nu al wordt nagedacht over hoe dit op een duurzame en klimaatadaptieve manier kan worden georganiseerd?