Innovaties voor dagelijks duurzaam leven

Het recent gesloten energieakkoord is voor een consument nogal een ver-van-m’n-bedshow: het omvat allerlei zaken waar een gemiddelde burger niet direct iets aan kan bijdragen. De Accenture Innovation Award tonen een aantal innovaties die iedereen in het dagelijks leven kan gebruiken om duurzamer te leven, zonder dat het al te veel moeite kost.

Door Willem van der Schoot, consultant Accenture

Duurzaamheid: het is een modewoord geworden. Elk bedrijf doet tegenwoordig dingen op het gebied van duurzaamheid. Het energieakkoord dat recent bekend werd, bracht nieuwe lange-termijndoelen. Het doet voor consumenten aan als een 'ver van m'n bed'-show: het bouwen van windmolens op zee, het sluiten van kolencentrales en het bijstoken van biomassa. Allemaal zaken waar een gemiddelde burger niet direct iets aan kan bijdragen.

Maar iedereen kan zeker direct een steentje bijdragen aan het verminderen van de energievoetafdruk en de CO2-uitstoot. De Accenture Innovation Awards tonen een aantal interessante innovaties die iedereen in het dagelijks leven kan gebruiken om duurzamer te leven, zonder dat het al te veel moeite of geld kost.

Jong geleerd is … duurzame initiatieven op lange termijn gedragen

Het begint bij kinderen: zij gaan immers de goedbedoelde initiatieven van nu op lange termijn dragen. Perfect Earth is een mobiele online game die kinderen op een aantrekkelijke manier leert over de invloed van hun activiteiten op het milieu, zonder belerend over te komen. In Perfect earth personaliseren de kinderen een karakter waarmee ze door een virtuele wereld lopen en door middel van uitdagende verhaallijnen, spannende opdrachten en quizzen leren over klimaatverandering, verantwoord omgaan met natuurlijke bronnen, afval recycling, duurzame energie en meer. Voor een zandbak in de tuin is Greensand geschikt. Het is olivijnzand dat CO2 bindt en het hiermee uit de lucht neemt.

Energie-voetafdruk verkleinen

Ook om energie te besparen en zo de energie-voetafdruk te verkleinen, zijn nieuwe innovaties. Thermosmart biedt een design thermostaat die inzicht geeft in het energieverbruik en helpt bij het besparen van energie. Bij het spaarprogramma Goeie Peer, van milieu organisatie Natuur & Milieu en netbeheerders Enexis en Liander, is het mogelijk om spaarpunten op te bouwen door middel van energie besparen. Met de spaarpunten kunnen duurzame producten worden gekocht.

Het concept Greentimes biedt op basis van printgedrag en data-opslag voor elke medewerker op het werk een individuele voetafdruk. Daarnaast geeft het de medewerkers tips en tricks om het gedrag te veranderen en zo de voetafdruk te verkleinen.

Investeren in groene energie

Investeren in groene energie kan ook anders dan zonnepanelen op het dak te plaatsen. Greencrowd is een duurzaam crowdfund platform, waar het mogelijk is een klein stukje van een duurzaam project te financieren. Een andere manier zijn de Zonbligaties in het project Zonnenpanelendelen van stichting 1miljoenwatt in samenwerking met Essent.

Deze en nog vele andere innovatieve duurzame oplossingen hebben zich ingeschreven voor de Accenture Innovation Awards. Ze dingen mee naar de Groene tulp voor de meest innovatieve duurzame oplossing. Stemmen op een van de innovaties kan op www.innovation-awards.nl

03 september 2013

© tekst Willem van der Schoot, alle rechten voorbehouden. Dit artikel is niet vrij te gebruiken.

Foto: Rodrigo Vieira