De lentes zijn warmer geworden, behalve deze van 2013

De lente van 2013 staat genoteerd bij de tien koudste in honderd jaar. Dit in tegenstelling tot de afgelopen voorjaren, die meer als zomer ervaren werden dan de erop volgende zomers zelf. De lentes zijn de afgelopen decennia gemiddeld een stuk warmer en zonniger. De voorjaren van 2007 en 2011 waren daarvan de extreemste voorbeelden.
 

Gekeken naar de lentes van de laatste decennia als geheel lijkt het erop dat het tijdens lange, droge perioden met veel zonnig weer gemakkelijker en eerder warm wordt dan voorheen. De afgelopen 25 jaar hebben sterke hogedrukgebieden gedurende lange perioden hun invloed op ons weer in de lente uitgeoefend. Ook loopt de temperatuur op door de snel droog wordende grond; de straling van de zon zorgt nauwelijks meer voor verdamping.

Luchtvervuiling
Naast het stromingspatroon en de droge bodem, heeft ook de afname van de hoeveelheid luchtvervuiling bijgedragen aan het zonrecord. Het gaat hierbij om de hoeveelheid roet en andere minuscule stofdeeltjes, aërosolen. Hierdoor schijnt de zon onder dezelfde atmosferische omstandigheden tegenwoordig langduriger dan vroeger.

Extremen
Het jaar 2011 was een duidelijk extreem voorbeeld. De zomer was somber, te koel en was de natste in ten minste honderd jaar; geen beste zomer. Dat terwijl de voorafgaande lente uniek fraai was, al viel er wel heel erg weinig regen, minder dan 30% van het klimatologische gemiddelde. Het gemiddeld aantal zonuren in Nederland bereikte de hoge waarde van 713 uur tegenover de klimaatnorm van 517 uur.

De extreem warme lente van 2007 - met 11,7 graden zelfs de warmste in ten minste drie eeuwen tijd - kende een recorddroge april onder invloed van schier onaantastbare hogedrukwerking, terwijl door lagedrukgebieden mei juist op sommige plaatsen in Nederland de boeken inging als natste mei sinds het begin van de metingen in 1706. Toch was het voorjaar van 2007 als geheel, vooral door de extreem hoge temperaturen in april, volgens de meetgegevens van het KNMI de warmste in ten minste drie eeuwen tijd.

De lente van 2013 was de koudste in decennia. Met een gemiddelde temperatuur van 7,4 graden moeten we tot 1970 teruggaan voor we een vergelijkbaar koude lente tegenkomen.

03 juni 2013