CIA wil klimaat beheersen

De CIA financiert een wetenschappelijke studie om klimaatverandering met behulp van geo-engineering tegen te gaan. De National Academy of Sciences (NAS) zal het 21-maanden durende project gaan leiden. Het project gaat enkele geo-engineering-technieken evalueren. Dat schrijft de Amerikaanse website Mother Jones, op basis van een projectpagina op de website van de NAS.

Door Daniëlle van Gils

Dit is de eerste keer dat de een veiligheidsorganisatie een NAS geo-engineering onderzoek financiert. Met het geld gaan wetenschappers onderzoeken hoe mensen weerpatronen zouden kunnen beïnvloeden en gaan ze mogelijke gevaren van 'knoeien' met het weer bekijken. Ook gaan ze eventuele gevolgen van geo-engineering voor de nationale veiligheid na. De totale kosten van het project zijn $ 630.000; bijna € 480.000. De NAS deelt het geld met de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) en de NASA (National Aeronautics and Space Administration).

Op de website van de NAS staat dat de 'US Intelligence Community' het project financiert. De woordvoerder van de NAS, William Kearney, vertelde Mother Jones dat deze omschrijving op de CIA slaat. Edward Price, woordvoerder van de CIA, kon de rol van de CIA niet bevestigen, maar vertelde Mother Jones dat "het vanzelf spreekt dat de CIA over een onderwerp als klimaatverandering wil samenwerken met wetenschappers om het fenomeen en de gevolgen ervan voor de nationale veiligheid beter te kunnen begrijpen". De CIA sloot vorig jaar zijn onderzoekscentrum naar klimaatverandering en nationale veiligheid toen Republikeinse leden van het Amerikaanse Congres betoogden dat de CIA niet naar klimaatverandering zou hoeven kijken.

Volgens de NAS website is het doel van het door de CIA gesteunde onderzoek een "technische evaluatie van een beperkt aantal voorgestelde geo-enigineering-technieken". De onderzoekers zullen proberen te bepalen welke geo-engineering-technieken uitvoerbaar zijn en vervolgens de invloed en risico's van elke techniek evalueren. Een van de voorgestelde methodes is beheersing van inkomende zonnestraling door minuscuul kleine deeltjes de stratosfeer in te pompen om het zonlicht van de aarde weg te reflecteren. In theorie zou dit kunnen leiden tot een wereldwijd koelende trend die klimaatverandering kan stoppen of tenminste vertragen. De studie van de NAS kijkt ook naar methodes om CO2 uit de atmosfeer te verwijderen.

Belangstelling veranderen van het weer niet nieuw

De CIA wilde niet zeggen waarom dit keer besloten was het project te financieren, maar de belangstelling van de Amerikaanse regering voor verandering van het klimaat is niet nieuw. De eerste keer dat verandering van weerpatronen als militaire tactiek werd ingezet, was tijdens de oorlog in Vietnam, toen de luchtmacht regen robeerde te maken zodat de paden van de tegenstander onbegaanbaar werden. Tussen 1962 en 1983 probeerden anderen met zilver-iodide het gedrag van orkanen te veranderen.

David Keith, Harvard-onderzoeker en voorstander van geo-engineering, noemt bij Mother Jones veel voorstellen voor geo-engineering “uitvoerbaar, redelijk goedkoop en bruikbaar om de risico’s van klimaatverandering aanzienlijk te beperken, zij het met risico’s”. De auteurs van het artikel bij Mother Jones, Dana Liebelson en Chris Mooney, schrijven daarbij als dit waar is, dat andere landen en zelfs rijke individuen dan in hun eigen belang met het klimaat zouden kunnen gaan knoeien. Het bedrijf Planktos dat technologie ontwikkelt om de opwarming van de aarde aan te pakken, strooide ijzer in de oceaan ten westen van Canada, zodat het plankton welig zou tieren en CO2 uit de atmosfeer opnemen. Velen veroordeelden deze poging, maar er er is weinig dat andere personen of landen tegenhoudt om iets dergelijks te proberen. Dat is volgens Mother Jones een deel van de reden waarom de US Intelligence Community er in is geïnteresseerd.

Met dank aan Wietske ter Veld, gepensioneerd milieukundige, voor eindredactie van het artikel.

30 juli 2013

Bronnen
CIA Backs $630,000 Scientific Study on Controlling Global Climate - Mother Jones
Mother Jones is een non-profit, ‘reader supported journalism’ website, vernoemd naar de Amerikaanse activiste Mary Harris Jones (1837 – 1930), oprichtster van de Industrial Workers of the World.

Projectpagina website NAS

Foto: NASA