2016 op koers voor warmste jaar

Het jaar 2016 is flink op koers om het warmste jaar ooit gemeten te worden. Sinds oktober 2015 heeft elke maand het maandrecord gebroken. Ook voor mei was dat het geval. Een deel van de warmte komt door El Niño; het grootste deel echter door opwarming door menselijk handelen.

Door Daniëlle van Gils
     

Mei was 0,93 graden Celcius warmer dan de gemiddelde meimaand in de periode 1951 - 1980, het 30-jaar gemiddelde dat als basisperiode wordt genomen. April was wereldwijd 1,09 graden Celcius warmer dan de gemiddelde aprilmaand in die periode. NASA’s GISS directeur Gavin Schmidt schat in dat er 99% kans is dat 2016 als jaar een nieuw warmterecord zal zetten.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de komende maanden ook alle records zullen breken, volgens NASA. De afgelopen maanden hebben hun extra hoge temperaturen voor een deel aan El Niño te danken. In een jaar met een El Niño-fenomeen is de temperatuur hoger dan normaal, los van opwarming van de aarde door menselijk handelen. Het fenomeen is nu grotendeels over, waardoor de rest van het jaar naar verwachting niet alle records zal breken. “2015 was opmerkelijk, zelfs in het licht van El Niño,” zegt Schmidt bij NASA. “De temperaturen van het afgelopen jaar hadden hulp van El Niño, maar het is het opstapelende effect van de lange-termijntrend die zorgt voor de recordwarmte die we nu zien."

Weersextremen in maart en eerder dit jaar

Ook de maanden maart (1,28 graden Celcius warmer), februari (1,34 graden Celcius) en januari (1,13 graden Celcius) braken eerder gemeten records.

NOAA maakte een wereldkaart met enkele opvallende weersextremen in maart 2016. Voor Europa was het geen extreem warme maand: het was de 7e warmste maart gemeten. In het zuidoosten van Europa zorgde extreme regenval tot overstromingen, terwijl het in andere delen droger was.

http://climate.nasa.gov/system/internal_resources/details/original/786_march_2016_sig_climate_events_noaa.gif

Klik op de afbeelding voor een vergroting. Bron: NOAA

Opwarming in beeld

Met een video-animatie laat NASA de opwarming zien, met de afwijking van de temperatuur over een periode van 5 jaar. Blauw is kouder, wit ongeveer gelijk en rood is warmer.

     

Bronnen
NASA - April and May 2016 continue record-setting heat
NASA - 2016 had hottest March on record
Bureau of Meteorology Australia - El Niño is over, but has left its mark across the world
Climate Central - May Marks One More Record Hot Month for the World
NASA - Analyses reveal record-shattering global warm temperatures in 2015

Beeld
Sam Wheeler - Unsplash

28 juni 2016