State of the Climate laat opwarmende trend zien

De American Meteorological Society (AMS) heeft de State of the Climate 2013 uitgegeven. Klimaatindicatoren als de concentratie van broeikasgassen, zeespiegel en mondiale temperaturen laten de trend van een opwarmende planeet zien, volgens het rapport.

Door Daniëlle van Gils

Het rapport is door meer dan 400 wetenschappers uit 57 landen samengesteld. Met het rapport geeft AMS een update over het klimaat en opvallende weersextremen, zoals tyfoon Haiyan aan het einde van het jaar en de recordwarmte op het zuidelijk halfrond aan het begin van het jaar.

Highlights van het rapport:

  • De concentratie broeikasgassen in de atmosfeer neemt nog steeds toe, tot opnieuw recordwaardes in 2013. Wereldwijd was er vorig jaar gemiddeld 395 ppm CO2 in de atmosfeer;
  • Vier datasets laten onafhankelijk van elkaar zien dat 2013 een van de warmste jaren is sinds het begin van de metingen; het jaar is tussen het 2e en 6e warmste jaar op rij, afhankelijk van de dataset. Australië had te maken met het warmste jaar sinds de metingen.
  • Ook bij de temperatuur van het zee-oppervlakte wijzen vier datasets onafhankelijk van elkaar erop dat het bij de tien warmste jaren zit.
  • De zeespiegel is gestegen, met een gemiddelde trend van rond de 3,2 mm per jaar over de afgelopen 20 jaar.
  • De Noordpool is warmer geworden en de omvang van het zee-ijs blijft gering.
  • Het aantal tropische orkanen was rond het langjarig gemiddelde. Tyfoon Haiyan was de dodelijkste orkaan van 2013, met windsnelheden tot 315 kilometer per uur.

De State of the Climate 2013 is de 24e editie van het jaarlijkse rapport van de AMS.

24 juli 2014

Bron: Nieuwsbericht NOAA
Foto: Hisa Fujimoto