Young Innovators Award voor Ephicas

Vliegtuigtechniek voor vrachtwagens bespaart brandstof

Het monteren van vleugelprofielen op vrachtwagens vermindert het brandstofverbruik met maar liefst negen procent. Binnen twee jaar is de investering terugverdiend. Met deze vinding won het bedrijf Ephicas de Rabobank Young Innovator Award op 23 september 2009.

Door Ria de Wit

Op de tweedaagse vakbeurs Ecomobiel in Rotterdam tonen negentien bedrijven hun innovatie op het gebied van duurzame mobiliteit. De jury van de Rabobank Young Innovator Award koos unaniem voor de brandstofbesparende vrachtwagenspoilers van Ephicas. Voorzitter van de jury - Ben Nagel van Rabobank - reikte tijdens Ecomobiel de Award uit. Jurylid Tjeerd Willem Hobma roemt de eenvoud van het idee. Een prachtige toepassing van luchtvaarttechniek in een totaal andere omgeving. En het is geen plan voor de toekomst, maar direct uitvoerbaar.

De eigenaren van Ephicas, de broers Gandert en Hjalmar van Raemdonck, studeerden aerodynamica aan de Technische Universiteit in Delft. Daar kwamen ze op het idee om de luchtstromen onder vrachtwagens te geleiden met vleugelprofielen. Als je de loze ruimte tussen de wielen afdekt, ondervindt de vrachtwagen minder luchtweerstand. Dus kun je langer rijden met minder brandstof.

Gandert van Raemdonck (links) en Hessel Jongebreur van Ephicas met op de achtergrond tekeningen van hun aerodynamische zijvleugels voor vrachtwagens.
Foto: Rick Keus

Na een hele reeks computerberekeningen, testte het tweetal hun vinding in windtunnels. Daarna volgde een proef op de weg en bleek de brandstofbesparing gemiddeld negen procent. Vanaf half november rijden vrachtwagens van onder meer Albert Heijn, TNT en de Greenery rond met de luchtgeleidende spoilers. Ephicas won met de Rabobank Young Innovator Award een geldbedrag van 5000 euro.

Rabobank vervult een voortrekkersrol op het gebied van Duurzame Mobiliteit en heeft er daarom voor gekozen om deze Award te sponsoren, evenals de hele straat met Young Innovators op de Ecomobiel-beurs.  

23 september 2009

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u dan zonder kosten in de brievenbus.

Domein: Duurzame mobiliteit & energie