Groene auto wint ook in 2010 terrein

Vrolijk werden autoverkopers niet van 2009. Maar met het oog op klimaatverandering was het afgelopen jaar wat betreft mobiliteit zo gek nog niet. Files namen af, er werden relatief veel schone en zuinige autos verkocht en oudere autos bleven met hulp van goed onderhoud in gebruik.

Uit de definitieve cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en dataleverancier RDC blijkt dat er in Nederland afgelopen jaar 387.699 nieuwe personenauto's zijn verkocht. Ten opzichte van 2008 betekent dat een daling van 22,5 procent. De verkoop van gebruikte auto's door autobedrijven bleef op peil en autorijders investeerden veel in het onderhoud van hun wagens. Geert Vermeer, voorzitter van BOVAG Autodealers: "Automobilisten lijken verstandig genoeg om niet te bezuinigen op onderhoud."

Het Nederlandse wagenpark wordt in rap tempo groener, aangezien het aandeel van schone en zuinige autos in de nieuwverkoop nog nooit zo groot was als afgelopen jaar. BOVAG en RAI Vereniging verwachten dat die ontwikkeling zich in 2010 verder zal doorzetten, mede onder invloed van fiscale maatregelen en toenemend milieubewustzijn onder consumenten en zakelijke rijders.

Tot 2013 wordt de BPM (aanschafbelasting) in vier stappen volledig omgebouwd van een heffing op basis van catalogusprijs naar een heffing op basis van CO2-uitstoot. De moterrijtuigenbelasting voor zeer zuinige personenautos is sinds 1 januari 2010 helemaal afgeschaft (auto's met een CO2-uitstoot van maximaal 95 g/km (diesel) of maximaal 110 g/km (benzine/aardgas).

Citroën C-Zero

Elektrische auto's
Dit najaar zullen verschillende fabrikanten met elektrische modellen op de markt komen. BMW en Ford houden het voorlopig bij praktijktests met elektrische autos. Met deze proeven willen de producenten en energiemaatschappijen ervaring op doen.
Zo blijkt bijvoorbeeld dat bij koude temperaturen de actieradius (160 km) van een geheel opgeladen Mini E (BMW) met meer dan 50 procent kan afnemen. De Nissan Leaf verschijnt in oktober 2010 en wordt aangedreven door een elektromotor die voeding haalt uit een lithium ion-batterij. Mitsubishi komt in 2010 met de i-Miev met een richtprijs van 48.000 euro. Peugeot komt met de iOn en Citroen met de C-Zero.

Niet alleen vergroende vorig jaar het wagenpark, ook waren er minder files, wat de uitstoot van CO2 ten goede komt. Volgens de afdeling reisinformatie van de ANWB stroomde het verkeer beter door vanwege de verminderde economische activiteit, maar ook doordat het weer rond spitstijd beter was dan in 2008. De afname van de files is dan ook vooral zichtbaar in de spits. Tijdens de weekeinden stonden automobilisten juist veel vaker in de file dan in 2008, mede door het groot onderhoud aan de wegen.

Niet duidelijk is of bijvoorbeeld een groter aantal werknemers met flexibele werktijden invloed heeft op de vermindering van files. Volgens de ANWB zijn weer en economie de doorslaggevende factoren. Volgens het CBS is nu niet na te gaan of toename van bjivoorbeeld thuiswerk ook invloed heeft gehad. In 2008 werkte 2,5 procent van de werkzame beroepsbevolking voornamelijk vanuit de eigen woning. Of dit aantal in 2009 is toegenomen, en dus mogelijk heeft geleid tot minder filedruk, blijkt niet uit de momenteel beschikbare cijfers.

De ANWB verwacht, gezien de economische situatie, niet dat de files de komende maanden zullen toenemen. Het groot onderhoud aan de wegen zal het komende jaar wel leiden tot extra files en oponthoud. "Het is mogelijk dat weggebruikers die dagelijks in de file staan de daling in filezwaarte niet als zodanig ervaren", aldus de ANWB.

12 januari 2010

De artikelen van Change Magazine worden door onze eigen redactie vervaardigd. Ze zijn vrij te gebruiken, gaarne met bronvermelding. U kunt zich ook gratis abonneren op Change Magazine. Het volgende nummer ontvangt u dan zonder kosten in de brievenbus.

Domein: Duurzame mobiliteit & energie

Zoekwoorden: Duurzame mobiliteit, files, verkeer, elektrische auto