"Technologiepact voor groene, groeiende economie"

De economische crisis lijkt ver weg op de High Tech Campus in Eindhoven. Change Magazine bezocht de Campus en maakte kennis met de innovators van Solliance, gericht op zonne-energie en chipfabrikant NXP. "Elke euro die in innovatie wordt gestoken levert banen, kennis en inkomsten op."

Door Maartje Smeets

Het Next Experience Lab van NXP is de snoepwinkel voor iedereen die houdt van nieuwe technische snufjes. Van wasmachines die zelf snappen wat voor was ze in de trommel hebben, tot lampen die licht geven met radiogolven. De demo's geven een blik op de nabije toekomst. Waar nu niemand meer opkijkt van een auto met op afstand bedienbare deurvergrendeling, is straks een auto die communiceert met het overige verkeer op straat de norm. De auto waarschuwt voor een plotseling stilstaande wagen verderop. Kop-staart-botsingen en ongelukken door de dode hoek kunnen door deze techniek spectaculair afnemen.

De wasmachine die zelf denkt

"We leiden dagelijks bedrijven en partijen vanuit de hele wereld rond om onze innovaties te laten zien," zegt Martijn van der Linden van NXP. "Investeringen in dit soort Research & Development zijn ontzettend belangrijk voor de economie. Een euro die naar innovatie gaat levert vele malen meer op, dan investeringen in meer asfalt. Nieuwe technieken kunnen banen opleveren, de export vergroten en houden Nederland voorop op gebied van kennis en knowhow. Het heeft dus veel zin te investeren in die kennis, bijvoorbeeld door jongeren enthousiast te maken voor een toekomst in de techniek."

Die innovaties helpen bovendien bij het vormgeven van een toekomst met minder en slimmer energieverbruik. Een zelfdenkende wasmachine, koelkast en zelfs gebouw klinkt grappig. Maar de machine kiest de juiste temperatuur en gebruikt meer of minder energie naar gelang het aanbod op het stroomnet. Met de verwachte golf van huishoudens en bedrijven die zelf (duurzame) energie gaan opwekken en elektrische auto's gaan opladen, zijn slimme apparaten en gebouwen onontbeerlijk om overbelasting van het net te voorkomen.

Slimste ter wereld

De Brainport regio, met de centraal gelegen High Tech Campus Eindhoven, is in 2011 uitgeroepen tot de slimste regio van de wereld. Op de Campus werken achtduizend knappe koppen van over de hele wereld samen aan duurzame, high-tech oplossingen voor alle mogelijke problemen. En dat samenwerken in dit geval geen loze term is, bewijst Solliance, een cluster van bedrijven en onderzoeksinstellingen als TNO en ECN, dat zich bezig houdt met het opwekken van zonne-energie met hulp van dunne film. Directeur Hein Willems: "High Tech Campus Eindhoven is net een dorpsplein. We gaan uit van het principe dat twee meer weten dan een. Alle kennis en knowhow wordt gedeeld. Bedrijven doen daar heel bewust aan mee, want door kennis, kunde en knowhow te bundelen kunnen ze de internationale concurrentie voor blijven." 

Die samenwerking gaat over landsgrenzen en grenzen van instellingen heen. Zo zijn tevens de Technische Universiteit van Eindhoven, Holst Centre maar ook het Duitse Forschungszentrum Jülich, één van de grootste onderzoeksinstelling van Europa, aangesloten. Ook het Belgische imec heeft zich verbonden aan Solliance.

Daarnaast wordt nauw samengewerkt met TU-Delft, Universiteit van Hasselt en zijn zelfs onderdelen van de Universiteit Utrecht verhuisd naar de Campus. Solliance werkt nu nog voor een belangrijk deel met subsidie vanuit de provincie Noord-Brabant en de rijksoverheid. Doel is dat binnen twee jaar vijftig procent van de middelen voor het onderzoek afkomstig is uit het bedrijfsleven. "Dankzij de samenwerking met de industrie werken we aan innovaties en producten waar de markt behoefte aan heeft en die ook vermarkt gaan worden door de betrokken industrie. Zo creëer je ook economische meerwaarde."

Investeringen in de ontwikkeling van duurzame innovaties zijn volgens Willems en Van der Linden de beste manier om uit de crisis te komen. Willems: "China loopt misschien hard als het gaat om de productie van zonnepanelen. Maar hier ontwikkelen we de nieuwe technieken die nieuwe vraag opleveren, wat werk oplevert voor een reeks van bedrijven in Nederland en de regio waarin al onze partners actief zijn."

Het enthousiasme en de visie van de techneuten op de High Tech Campus is overtuigend en krachtig. Van der Linden: "De High Tech Campus is het bewijs dat samenwerken werkt en investeren in innovaties loont. Maar we zien het tegengestelde gebeuren. De match met het onderwijs wordt steeds slechter. Bij NXP werken 58 nationaliteiten. Het aandeel Nederlanders wordt steeds lager. NXP geeft nu zelfs gratis beurzen weg aan technologiestudenten om de aanwas van nieuw talent te stimuleren. Als Nederland toe wil naar een groene economie en uit de recessie wil komen, moet er een technologiepact komen met doelen en gelden waarin onderwijs, bedrijfsleven, overheid en wetenschap nauw samenwerken."

19 maart 2013

Foto: High Tech Campus