'Snel' laden

De redactie van Change Magazine kreeg voor een aantal dagen een elektrische Renault Twizy en een Opel Ampera, om het elektrisch rijden op de proef te stellen. De komende dagen schrijven we over onze ervaringen, onze ongezouten mening. We krijgen niet betaald om onze mening te geven en hebben de vrijheid om er alles over te schrijven.

Redacteur Berend van Zeggeren over de Opel Ampera

Blij als een kind trommel ik vrienden op om mee te gaan naar een van de drie elektrische snellaadpalen in Utrecht. De verbazing van mensen die bij je in de auto stappen is fantastisch: "Je hoort helemaal niks!", "Staat 'ie nu aan?". Na nog wat oe's en aa's over de acceleratie en gadgets (het 'hoe zuinig rij je bolletje' op het dashboard bijvoorbeeld, waar Thijs over schreef) probeer ik de stekker van de snellader te verbinden met de auto. Tevergeefs, hij past echt niet. Vertwijfeld kijk ik in de auto of ik een opzetstuk heb gemist en vraag bij het pompstation of zij misschien meer weten.

Dan valt mijn oog op een sticker op de laadpaal: contactgegevens van The New Motion, de leverancier. Na een mislukte poging word ik teruggebeld door een vriendelijke dame die me uitlegt dat een Ampera helemaal niet kan snelladen. "Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat de auto als de accu leeg is, nog verder kan op benzine, de noodzaak is er dus niet" wordt me duidelijk gemaakt. Ze verwijst me door naar een andere normale laadpaal verderop in de stad, die ze voor me opzoekt. Dat werkt inderdaad prima: je haalt je pasje langs een scanner en floep: er opent een luikje waar je de stekker in kunt steken. Zo gepiept. Ik stap in om te kijken wat er op het display verschijnt. Daar schrik ik van. Het opladen duurt nog vier uur! Daar hebben we geen tijd voor en ongeladen rijden we - op benzine - terug naar huis. Heel stil, dat wel.

De Ampera is snel, stil, zuinig en mooier dan andere 'groene' auto's. Maar noodzaak of niet, de onmogelijkheid tot snelladen is wat mij betreft een gemiste kans.

Tijdens de Europese week van de mobiliteit, midden september, verschijnt de eerste Change Magazine e-magazine, over elektrisch rijden. Niet missen wanneer deze uitkomt? Schrijf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

08 augustus 2012