Duurzaam goederentransport op de fiets!

Meer dan 30 Europese bedrijven hebben de European Cycle Logistics Federation (ECLF) opgericht om de bezorging van goederen via de fiets in de steden te verbeteren - en om de politiek op te roepen hier meer werk van te maken en het in beleid op te nemen.
  

Door Daniëlle van Gils

"Het is voor ons mogelijk om betrokken partijen te beïnvloeden en ze ervan te overtuigen dat vrachtfietsen een goede optie vormen voor bezorging in de drukke binnenstedelijke zones," vertelt Rob King, oprichter van Outspoken Delivery, aan EurActiv. Deze organisatie organiseerde de lanceringsconferentie van ECLF.

De fietsen zijn uitgerust met een houten plaats of box, die aan het frame is bevestigd. Hiermee kunnen de fietsers goederen tot 250 kg vervoeren - veel meer dan normaal met een fiets mogelijk is. Fietsers bezorgen nu voedingsmiddelen in steden en postpakketjes, maar verzorgen ook magazijntransporten. ECLF zou deze toepassing graag zien groeien. "Meer vrachtfietsen betekent minder vrachtwagens in het centrum van steden en veiligere straten voor de inwoners," zegt King.

In Amsterdam worden bakfietsen regelmatig gehuurd voor verhuizingen, promotionele activiteiten of feesten in de diverse parken. In Denemarken verhuurt IKEA fietskarren zodat klanten hun aankopen makkelijker naar huis kunnen vervoeren - tegen de betaling van alleen een borg en een verzekering.

Een van de deelnemers aan de conferentie, Rachel Aldred, hoofd van de onderzoeksgroep over duurzame mobiliteit aan de University of East London, vertelde dat ze tijdens de conferentie een "kennisgemeenschap" vorm zag krijgen. ECLF is opgericht dankzij een Europees project over vervoer via fietsen. Dit project verzamelt de belangrijkste spelers in de sector, om vrachtfietsen te promoten. Onderzoek laat zien dat 50% van de lichte goederen en 25% van de totale producten via vrachtfietsen kan worden vervoerd.

"Alle veranderingen met betrekking tot bezorging van goederen via de fiets zijn de moeite waard", onderstreept Julian Huppert, Brits parlementslid en fervent fietsliefhebber, bij EurActiv. "Dit initiatief vermindert het gemotoriseerd verkeer op onze wegen, de files en ook de CO2-uitstoot."