Once Upon a Forest ... there was a tree

“Mijn hele leven heb ik doorgebracht in bossen. Ik was getuige van het ontstaan, groeien, leven en sterven van de bomen in het woud. Met deze film neem ik jullie graag mee in het mooie levensverhaal van de bomen, voor het te laat is.” In de bossen bestudeert bioloog Francis Hallé de bomen en het leven. In de film Once a Upon a Forest wijst hij samen met cineast Luc Jacquet de weg in de tijd en ruimte van een groeiend en bloeiend tropisch regenwoud.

Door de redactie

Hallé laat zien hoe de bossen van leven barsten als de mens niet ingrijpt. De beelden varieren van dicht op de grond tot luchtbeelden die de bovenste toppen van het tropisch regenwoud laten zien. Dit is een bos zonder verstoring van de mens. In 700 jaar herstelt het bos zich als de mens niet ingrijpt. We zien Hallé in de toppen van de bovenste bomen zitten, de bossen te bestuderen en tekenen. “Een boom is geniaal. Ze leven zonder zich te bewegen,” vertelt hij in de film.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De film maakt gebruik van gefilmd beeld en geanimeerde, gedetailleerde tekeningen. Het laat onzichtbaar leven zien. Kleine getekende scheuten ontwikkelen zich in rap tempo in een modderige, ogenschijnlijk levensloze omgeving van gekapt en verwoest bos. Getekende schimmelendragen en wortels van bomen werken diep in de grond samen voor water en voedsel. Bomen communiceren onzichtbaar met geuren; de geuren zijn gevisualiseerd als kleurrijke pollen die op de wind worden meegenomen. De beelden en geanimeerde tekeningen zijn groots, en samen met het filmische geluid maakt het het onderwerp indrukwekkender.

 
De film is geen wake-up call over de gevolgen van vernietiging van het bos door mensen. De anderhalf uur laten zien hoe het bos in 700 jaar zich herstelt, na verwoesting van de mens. Dat doet enigszins onrealistisch aan: een bos 700 jaar door mensen met rust laten? Maar het is ook een positief beeld, hoe een bos zich kan herstellen als het daar de tijd en ruimte voor krijgt. Het is een andere manier van bewustwording: niet door de impact van de mens te laten zien, maar door te laten zien hoe ingenieus bossen in elkaar steken.

De film is vanaf 20 maart in de bioscopen te zien; op 6 mei verschijnt de DVD

De strijd tegen ontbossing gaat door

Ontbossing is een probleem dat al vele jaren speelt. Hoewel er in het afgelopen decennium in het Amazonewoud veel resultaat is geboekt, is dit geen reden om rustig achterover te leunen. Ontbossing gaat nog steeds door en bedreigt kwetsbare natuur, diersoorten en het klimaat. Gelukkig wordt er niet stil gezeten en zijn projecten opgezet om de natuur te beschermen. Lees verder »

20 maart 2014