De strijd tegen ontbossing gaat door

Ontbossing is een probleem dat al vele jaren speelt. Hoewel er in het afgelopen decennium in het Amazonewoud veel resultaat is geboekt, is dit geen reden om rustig achterover te leunen. Ontbossing gaat nog steeds door en bedreigt kwetsbare natuur, diersoorten en het klimaat. Gelukkig wordt er niet stil gezeten en zijn projecten opgezet om de natuur te beschermen.
 

Door Malou ten Have

Tropische oerbossen worden gekapt voor de houthandel en oprukkende landbouw zoals soja en palmolie. Veel consumentenproducten dragen bij aan de ontbossing. Zo is palmolie een populair en goedkoop ingrediënt voor bijvoorbeeld koekjes, shampoo en pindakaas. In Brazilië en Indonesië vindt de meest houtkap plaats; samen dragen ze voor de helft bij aan de wereldwijde tropische ontbossing. Even leek er hoop, want sinds 2005 werd er in de Amazone steeds minder regenwoud gekapt. Tot de ontbossing in de Amazone het afgelopen jaar weer met 28% toenam ten opzichte van het jaar ervoor.

Gelukkig worden er ook projecten opgezet om aandacht te vragen voor ontbossing. Het Wereld Natuur Fonds heeft een campagne om het Amazonewoud te beschermen, ‘De Amazone geeft je leven’, en Greenpeace heeft een campagne tegen ontbossing in Indonesië, ‘Protect Paradise’.

Enkele cijfers over ontbossing

  • Elke twee seconden verdwijnt wereldwijd een stuk bos zo groot als een voetbalveld.
  • Ontbossing zorgt voor 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dit is evenveel als de uitstoot van al het verkeer ter wereld samen.
  • Sinds 1990 is 10% van het Amazone regenwoud verdwenen en vervangen door veeteelt en landbouw. Elke dag wordt een oppervlak van 3000 voetbalvelden in de Amazone gekapt.

Global Forest Watch

Het World Resources Institute (WRI) heeft een nieuwe website ontwikkeld: Global Forest Watch. Deze website maakt het mogelijk om wereldwijd de bossen te monitoren. De website maakt gebruik van satellietbeelden, publieke data en crowdsourcing om ontbossing te ontdekken. Ook geeft de website weer wie de beheerder is van een gebied. Basisidee is dat transparantie onmisbaar is in de strijd tegen ontbossing. De doelgroep van de website bestaat uit een range van geïnteresseerden: van activisten tot biologen tot bedrijven die de herkomst van de houtproducten die ze kopen, willen weten.

“Eerder had je geluk als je een, twee, misschien drie chimpansee-gebieden op ontbossing kon analyseren,” vertelt Lilian Pintea, bioloog aan het Jane Goodall Instituut, bij ScienceMag. “Nu kunnen we voor het eerst vergelijken hoe de gebieden waar chimpansees in leven veranderen in z’n totaliteit.” Pintea’s groep gebruikt ontbossings-alerts om rangers het gebied te laten onderzoeken op mogelijke nieuwe ontbossing.

Once upon a forest

Op 20 maart 2014 verschijnt er een nieuwe natuurfilm, ‘Once upon a forest’, van regisseur Luc Jacquet. De ecoloog Francis Hallé neemt de kijker mee en laat je op een sprookjesachtige manier alle wonderen van het Amazonewoud ontdekken. Lees meer over deze natuurfilm in het artikel ‘Once Upon a Forest ... there was a tree’. Het zien van deze film zorgt voor meer bewondering voor deze complexe natuur. Door de schoonheid van deze bossen te benadrukken, creëert de regisseur bewustwording van de noodzaak om bossen te beschermen. Uiteindelijk zullen zulke projecten een positieve bijdrage leveren in de strijd tegen ontbossing.