De Klimaatbestendige stad

Klimaatverandering heeft gevolgen voor de leefbaarheid in de stad. Hoe kunnen de Nederlandse steden zich wapenen tegen hitte en hoosbuien?

Change Magazine heeft een dossier 'Klimaatbestendige steden' samengesteld. Voor steden staat er veel op het spel als het klimaat ingrijpend verandert. De kans op overstromingen, hittegolven en lange, droge perioden wordt groter. Hoe passen steden zich aan het klimaat aan en waar zijn goede voorbeelden te vinden?

In de zomer van 2006 kwam na de hitte het water. Na een maand van droogte en extreem hoge temperaturen die veel gezondheidsproblemen veroorzaakten, zorgde overvloedige regen voor een ander scala aan calamiteiten. De stoffige en uitgedroogde straten veranderden op veel plaatsen in Nederland in korte tijd in snel stijgende waterstromen. De afvoersystemen in veel stedelijke gebieden konden het water niet verwerken. Meest in het oog springend was de situatie in het centrum van het Noord-Hollandse Egmond. Mede door het ontbreken van trottoirs in de winkelstraten had het water vrij spel in de winkels.

In de toekomst kunnen we langdurige perioden van extreme warmte en korte perioden met stevige hoosbuien verwachten. Volgens de vorig jaar gepresenteerde klimaatscenario’s van het KNMI, zijn zomers als die van 2006 en 2003, toen heel Europa zuchtte onder een wekenlange hittegolf, waarschijnlijk de gemiddelde zomers in 2050. In Nederland krijgen we temperaturen die te vergelijken zijn met die van Parijs nu. Net als meer Europese steden had ook de Franse hoofdstad het in die twee zomers zwaar te verduren. Met name voor de volksgezondheid waren de gevolgen groot. Naar schatting overleden er door de hitte in 2003 in Europa tussen de 22.000 tot 35.000 mensen meer dan gewoonlijk, van wie tussen de 1000 en 1500 in Nederland.

Lees verder Change Magazine nummer 4 - pagina 18