In 2015 zonnestroom voor consument even duur als grijze stroom VERVOLG

[Dit is het vervolg op deel één van dit artikel]

Wat is er anders aan dit nieuwe zonnepaneel?

Bij de ouderwetse serieschakeling rijg je cellen aan elkaar met een metalen strip die je van de voorkant van de ene cel naar de achterkant van de volgende cel soldeert en dan weer naar de volgende cel, enzovoorts. Solderen veroorzaakt spanning in het materiaal waardoor cellen kunnen breken. Bij de nieuwe technologie zitten het plus en min contact aan de achterzijde van de cel. Daardoor kun je beide contacten op een printplaat leggen, waar de serieschakeling al met contactpuntjes op is aangebracht. Ook hoef je niet meer te solderen en kun je met heel dunne cellen werken. Er wordt gewerkt met geleidende lijm die zich hecht bij veel lagere temperatuur. Deze techniek is dus bij uitstek geschikt voor serieschakeling van dunne breekbare cellen. Er is minder silicium per watt nodig en het paneel heeft een hoger rendement.

Zal een tekort aan silicium in de toekomst nog problemen veroorzaken?

Dat tekort hebben we voorlopig achter de rug, ook dankzij de crisis. We hebben een tijdlang voor de productie van zonnecellen gebruik gemaakt van silicium dat over was van de productie van computerchips. Inmiddels gebruikt de zonne-energie industrie meer silicium dan de halfgeleider industrie. De siliciumproducenten hebben heel lang niet geloofd in de enorme potentie van zonnecellen-industrie en liepen daardoor achter met de uitbreiding van hun productiecapaciteit, of eigenlijk zuiveringscapaciteit, want het gaat om zuiver silicium. Silicium is iets wat in geoxideerde vorm eindeloos voorradig is op aarde, na zuurstof is het het meest voorkomende element. Het zit in geoxideerde vorm in zand en gesteente. Er was dus een tekort aan zuiveringscapaciteit, maar die is de afgelopen jaren toegenomen. Door de crisis is de vraag naar silicium tijdelijk flink afgenomen, dus het tekort aan silicium is op dit moment niet actueel. 

Moeten we futuristische ontwikkelingen als zonne-energie verf op je jas serieus nemen?

Wie weet kun je ooit een actieve laag smeren op bouwmateriaal of een andere ondergrond, maar ik kan er niet zo veel mee. Een zonne-energie systeem is meer dan de actieve laag. Er zit bijvoorbeeld ook nog bekabeling bij, een bevestigingssysteem en een omvormer die van gelijkstroom wisselstroom maakt, uit dat hele systeem komt uiteindelijk de stroom. Hoe die actieve laag er uit ziet en waar die zich bevindt, ik verwacht dat dat de consument een worst zal zijn...