Duurzame verwarming woningen

Duurzame energie voor 140 gerenoveerde en nieuwbouwflats

Eneco sluit 140 huurappartementen en vijf commerciële ruimtes aan op een systeem van warmte/koudeopslag (WKO). De woningen veroorzaken circa 27 procent minder CO2-uitstoot dan conventionele woningen. Eneco en woningcorporatie Vidomes bouwen de duurzame energie-installatie voor het nieuwbouw- en renovatieproject De Dillenburgh in Leidschendam.

Voor de WKO voor De Dillenburgh slaat Eneco twee grondwaterbronnen op ongeveer 150 meter diepte in de bodem: een om warmte in op te slaan en een voor koudeopslag. Vanuit een centrale ruimte wordt warmte opgewekt met behulp van collectieve warmtepompen. De warmtepomp verhoogt de temperatuur van het grondwater door middel van compressie naar 45 graden Celsius. Hiermee worden de woningen via de vloeren verwarmd. Voor het kraanwater verwarmen de pompen het water tot 65 graden Celsius. De overtollige koude uit de woningen vult de koude bron aan om in de zomer de woningen via de vloer comfortkoeling te leveren.

Er komen minder grote vinexlocaties. Er vindt momenteel een verschuiving plaats naar vooral herstructurering in binnenstedelijke gebieden. "Steeds vaker zullen wij dan ook duurzame-energie-installaties toepassen in deze gebieden", zegt Leonie Schaart, ontwikkelaar energieprojecten bij Eneco. Het is niet mogelijk om alle materialen voor een WKO-systeem in één keer te leveren en op te slaan op de bouwplaats. Ze moeten geleverd worden op het moment van gebruik. 

Het bestaande flatgebouw De Dillenburgh in de wijk Prinsenhof in Leidschendam is tot casco gesloopt. In de voormalige galerijflat worden 71 appartementen gerealiseerd. Daarnaast komen er in totaal 69 nieuwbouwappartementen. De appartementen zijn bedoeld voor senioren en zijn levensloopbestendig. Tot halverwege 2010 verwarmt Eneco de woningen nog op een conventionele manier met HR-combiketels. Zodra de bronnen medio mei 2010 zijn geslagen, verwarmt en koelt Eneco de woningen met duurzaam opgewekte energie.

Domein: Duurzaam gebouwde omgeving